U kojim gradovima se očekuje najzanimljivija i najneizvesnija trka na izborima 2. juna? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Najzanimljivija i, prema ocenama stručnjaka, najneizvesnija izborna utakmica 2. juna vodiće se u tri najveća grada u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U ova tri grada istovremeno je i najveći broj ponuđenih izbornih listi.

Beograd- 14 izbornih listi

U Beogradu će 1.602.112 građana upisanih u birački spisak moći da biraju između 14 izbornih listi. Pod brojem jedan je izborna lista Srpske napredne stranke pod nazivom „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, dok je pod rednim brojem dva lista „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“.

Treća je lista „Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić „, a četvrta „Grupa građana – Za zeleni Beograd – Kada ako ne sad – dr Dejan Žujović“.

Peta je lista „1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada, Dušan Teodosijević, gradonačelnik“ dok je pod rednim brojem šest lista koalicije „Biramo Beograd“. Tu koaliciju koju čine Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak i Novo lice Srbije.

Sedma je lista „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović“, a osma „Narodna lista – Ključ za pobedu“, koju čine Narodna stranka, Nova Srbija i pokret „Živim za Srbiju“.

Deveta je lista „Beograd naš grad – Vasilios Proveleggios – Marijana Ivović Vukotić – dr Ferid Bulić – Koalicija Snaga“, dok je deseta lista „Unija Roma Srbije – Za Beograd“.

Pod brojem 11 je lista „Beograd je svet(a) – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić“.

Pod brojem 12 je lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-promeni“.

Pod brojem 13 je lista „Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) – Rešenje za promenu“, a pod brojem 14 je lista Grupe građana „Mi – glas iz naroda“.

 

Kandidati za gradonačelnike u Beogradu

Većina izbornih listi istakla je kandidate za budućeg gradonačelnika Beograda, iako se oni ne biraju neposredno na izborima.

Kandidat za gradonačelnika koalicije oko Srpske napredne stranke je dosadašnji gradonačelnik i aktuelni predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Nakon uspešne vaterpolo karijere, političku je započeo u Demokratskoj stranci – 2009. postaje zamenik pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i na toj funkciji ostaje sve do izbora na mesto predsednika opštine Novi Beograd 2012. godine. Tri puta biran na tu funkciju. DS napušta 2014. godine, a 2018. osniva Srpski patriotski savez (SPAS), koji se nakon parlamentarnih izbora 2020. utapa u SNS, čiji je trenutno potpredsednik.

Ruska stranka, kao lista nacionalne manjine, za kandidata istakla je Željka Pantića. Pantić, koji je master prava, i na izborima 17. decembra prošle godine takođe bio kandidat za gradonačelnika, ali stranka nije prešla cenzus, osvojivši 0,39 odsto.

Petar Đurić, osnivač i predsednik udruženja građana „Pokret Ćale, ovo je za tebe“, kandidat je ove liste za gradonačelnika. Đurića je javnost upoznala na julskim demonstracijama 2020. godine kada je u kameru N1 rekao da mu je otac preminuo u Zemunskoj bolnici od kovida jer nije bilo dovoljno respiratora. Tada je i izrekao rečenicu „Ćale, ovo je za tebe“, koja je postala jedan od simbola tih protesta. Godinu dana kasnije osnovao je udruženje građana, koje je za kratko vreme promenilo nekoliko partnera, ali i ideološku postavku.

“Za Zeleni Beograd – Kad ako ne sad“ za prvog čoveka grada kandiduje pulmologa Dejana Žujovića, koji je i nosilac liste. Načelnik je Odeljenja za intervencije Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, osnivač i predsednik pokreta „Za sve moje ljude“. Na decembarskim izborima bio kandidat koalicije SDS-DJB-Otete Bebe. Oštar kritičar vlasti, pogotovo u periodu pandemije korone, kada je kritikovao i rad Kriznog štaba.

Dušan Teodosijević kandidat je liste GG „1od5miliona – Beogradski front“. Ovaj advokat po profesiji zalaže se za rešavanje svakodnevnih muka Beograđana, a to su saobraćajne gužve, zagađenje vazduha i gradski javni prevoz. Zalaže se za besplatni javni prevoz.

Dobrica Veselinović u trci je za prvog čoveka prestonice ispred opozicione koalicije Biramo Beograd. Politikolog po profesiji, član predsedništva Zeleno-levog fronta i narodni poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine, kao i član Privremenog organa Grada Beograda.

Radio je u nekoliko udruženja građana i nevladinih organizacija, jedan od osnivača „Ministarstva prostora“ i Inicijative Ne davimo Beograd. Za beogradskog odbornika izabran je na proteklim izborima. Oblasti interesovanja su mu politička teorija, ekologija i pitanja urbanog razvoja.

„Mi – snaga naroda“ Branimira Nestorovića kandiduje specijalistu ginekologije i akušerstva Borislava Antonijevića za gradonačelnika. Narodni je poslanik u aktuelnom sazivu. Antonijević je na prošlim izborima bio kandidat za odbornika „Mi – Glas iz naroda“, a nakon rascepa unutar ovog pokreta pošao je uz Branimira Nestorovića koji je osnovao pokret „MI – snaga naroda“.

Na izborima 2021. godine za gradonačelnika kandidovala ga je koalicija POKS-a i Dveri, čiji je bio i član Političkog saveta, a zatim i odbornik. Popularnost je stekao tokom pandemije kovida, kao borac protiv nošenja maski i vakcinacije, pa je tako bio i deo udruženja „Lekari i roditelji za nauku i etiku“.

Predsednik Narodne stranke i advokat Vladimir Gajić kandidat je koalicije „Narodna lista“ Ključ za pobedu. Bio je poslanik ove stranke u proteklom sazivu Skupštine, u politici još od devedesetih godina, kada je bio funkcioner SPO-a, a zatim i Demokratske stranke.

DS je napustio ’96. godine, a kasnije je bio deo Dosta je bilo Saše Radulovića, kojeg je napustio godinu dana kasnije kada ulazi u tim predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Gajić je član Krunskog kabineta, a od maja 2003. član je pravnog saveta Aleksandra Karađorđevića.

Koalicija manjinskih stranaka „Snaga“ kandiduje predsednika Grđanske stranke Grka Srbije Vasiliosa Proveleggiosa. Proveleggios je bio kandidat GSGS i 2018. godine. Predsednik je i udruženja „Grci Srbije“. Posebno ističe da je rođen u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor kampanje pokreta „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović kandidat je za gradonačelnika Beograda liste „I ja sam Beograd – Kreni-Promeni“.

Manojlović je pravnik i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Najšira javnost Kreni-Promeni upoznala je nakon protesta protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, koji su ipak u javnosti poznatiji kao protesti protiv Rio Tinta, kompanije koja želi da na prostoru Jadra i Rađevine iskopava rudu litijuma.

Radio je u Ustavnom sudu Srbije, zaposlen je u Institutu za uporedno pravo, a bio je i član Skupštine slobodne Srbije i Srpskog udruženja za ustavno pravo.

Saša Radulović, predsednik i bivši poslanik Dosta je bilo, pokušaće takođe da postane gradonačelnik. Radio u Nemačkoj, Francuskoj i SAD, a po povratku u Srbiju biva stečajni upravnik nekoliko preduzeća.

Nalazio se na pozicijama savetnika Asocijacije za mala i srednja preduzeća za poreski sistem, stručnog saradnika Saveta Evrope, OEBS-a, Ambasade SAD, GIZ-a, NALED-a. Finansijski je ekspert tužilaštva za stečaj i berzu.

Ministar privrede u Vladi Ivice Dačića, iz koje izlazi 2014. godine, kada osniva pokret Dosta je bilo, koji 2016. postaje parlamentaran.

MI – Glas iz naroda na izborima je isturila pravnika i narodnog poslanika Branka Pavlovića kao kandidata. Pavlovića javnost pamti i kao direktora Agencije za privatizaciju sa najkraćim stažom na toj poziciji. Bio je član Saveza komunista do Osme sednice, GO “Reformisti”, Građanskog saveza, Socijaldemokratske unije ispred koje je postao poslanik DOS-a, a zatim osniva svoj pokret „Inicijativu za normalnu Srbiju“, sa kojom se bezuspešno kandiduje 2007. godine. Delovao i u okviru udruženja „Nikad granica“.

Ostale liste nisu istakle kandidate za gradonačelnike.

 

Novi Sad bira odbornike sa 14 izbornih listi – ko su kandidati za gradonačelnike

 

I Novosađani će na predstojećim lokalnim izborima 2. juna imati mogućnost da biraju između čak 14 izbornih listi, koliko ih je proglašeno. Izbor potencijalnih gradonačelnika za sada nije toliko jasan, s obzirom na to da većina koalicija i stranaka nije istakla svoje kandidate.

Koalicija oko SNS nije istakla kandidata za gradonačelnika i ako bi se gledalo po izbornoj listi, to bi mogla da bude dr Vesna Turkulov, koja je prva na listi.

Ona je bivša načelnica Infektivne klinike u Novom Sadu i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja. Akademsku karijeru gradila je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je diplomirala i gde je i danas redovna profesorka.

Prvi na listi Saveza vojvođanskih Mađara je Đula Kiš, bivši potpredsednik Mesnog odbora SVM u Budisavi, volonter u nekoliko kulturnih udruženja, koji se takođe bavi profesurom u Poljoprivrednoj školi u Futogu.

Član je SVM od 2004. godine. Ipak, politička praksa govori da će SVM, koji inače nije izašao sa imenom svog kandidata, kao dugogodišnji partner SNS u Novom Sadu verovatno podržati kandidata koga bude predložila koalicija okupljena oko naprednjaka.

Rusku stranku koja je treća na zbirnoj listi za Novi sad predvodi studentkinja, predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Macak.

Nosilac liste „Istina-Vlaška manjina „, koja je pod brojem četiri je Ivana Vujasin koja je u gradski parlament ušla na listi Zelene stranke, inače registrovane kao stranke slovačke nacionalne manjine. Ipak, u ovoj partiji se nije zadržala, dok je mandat u gradskoj skupštini zadržala. Nakon toga postala je deo stranke vlaške nacionalne manjine, gde se našla kao prva na listi za lokalne izbore 2. juna.

Pod brojem pet je Grupa građana „Sasvim druga priča“ .Prvi na listi je elektroinstalater Svetozar Dunđerski, dok ispred grupe građana vrlo često istupa i peti na listi, Srđan Davidović koji je diplomirani inženjer energetskih tehnologija.

Sledi Grupa građana „Gari“ , a prvi na ovoj listi je student sociologije Miloš Jovović, a predsednik osnivačke skupštine ove organizacije je Stefan Todorović, master sociologije koji je četvrti na listi.

Na zbirnoj listi za Novi Sad je i Pokret Autonomija – Aleksandar Odžić. Nosilac liste i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Odžić je nekadašnji član Lige socijaldemokrata Vojvodine, a zatim osnivač i predsednik Novosadske partije, te naposletku Vojvođanske partije. Bio je odbornik Skupštine grada i Skupštine Vojvodine u dva mandata, dok je trenutno zaposlen u JVP „Vode Vojvodine“. Po zanimanju je menadžer bezbednosti.

Lista Kreni-promeni u Novom Sadu jedna je od retkih koja je svog kandidata za gradonačelnika jasno istakla, a u pitanju je advokat Danilo Babić, koji je ujedno i prvi na listi.

Nakon završenog Pravnog fakulteta i pripravničkog staža, radio je šest i po godina kao sudijski saradnik u Apelacionom sudu u Novom Sadu. Njegova advokatska kancelarija nalazi se u Sremskoj Mitrovici.

Prva na listi „Volim Novi Sad“ – Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Pokret Živim za Srbiju je Ivana Stojanović, diplomirani politikolog iz Dveri. Završila je fakultet žurnalistike na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi. Radila je u Veću samostalnih sindikata Vojvodine, a u Dverima je od 2014. godine.

Na zbirnoj listi za Novi Sad je i Slovačka demokratska liga, osnovana pre mesec dana, a prva na listi je preduzetnica iz Kisača Želimira Privizer.

Udruženi za slobodan Novi Sad, opoziciona je lista koja je uspela da se okupi – Srpsku koaliciju NADA, sve stranke iz „Srbije protiv nasilja“, pokret Bravo i Vojvođani – LSV. Nisu istakli mogućeg kandidata za gradonačelnika.

Opoziciona lista „Udruženi za slobodan Novi Sad okupila je Srpsku koaliciju NADA, sve stranke iz „Srbije protiv nasilja“, pokret Bravo i Vojvođani – LSV. Ipak, na izbore će izaći bez kandidata za gradonačelnika koji, bar zvanično, nije predstavljen, iako su u samom vrhu političari poznati široj javnosti, poput nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Borislava Novakovića iz NPS.

Prvi na ovoj listi je Miloš Tubić iz Novi DSS koji je predsednik Pokrajinskog odbora te stranke. Privatnik je i ima svoju kompaniju, a po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike. Bio je i direktor JKP „Tržnica“. Drugi nosilac je Vladimir Vrsajkov, lekar po struci, iz SSP.

Grupu građana „Budi heroj na novosadskim izborima predvodi Miša Ronin Bačulov, nekadašnji sportista koji se bavio klasičnim boksom, tajlandskim i ful kontaktom. Rođen je u Hamburgu 1982. godine, a u Novom Sadu poznat je kao organizator humanitarnih turnira „Borbom protiv nasilja“.

Na novosadskoj zbirnoj izbornoj listi je i grupa građana Ćale ovo je za tebe“, a prvi na listi je Slađan Mirjanić, diplomirani pravnik.

Poslednja izborna lsta za koju Novosađani mogu da glasaju je DJB. Prvi na listi je bivši gradski odbornik Aleksandar Bujić, industrijski inženjer i potpredsednik pokreta Dosta je bilo (DJB). Radio je kao urednik, novinar i voditelj na RTV-u, kao i na radiju Krik, a pored toga i na radiju za selo i poljoprivredu „Seljak“.

 Nišlije biraju  odbornike sa 11 izbornih listi: Ko su kandidati za gradonačelnike

Lokalni izbori u Nišu biće održani u nedelju 2. juna, a na glasačkom listiću biće ukupno 11 izbornih lista. Oni će se boriti za 61 odbornički mandat. Niš će na ovim lokalnim izborima dobiti i novog gradonačelnika iz redova političkih snaga koje budu osvojile većinu. Odlukom SNS-a, dosadašnja gradonačelnica Dragana Sotirovski nije ni na listi.

Zbirna izborna lista izgledaće izgleda ovako:

1. Aleksandar Vučić – NIŠ sutra

2. Biramo NIŠ – Đorđe Stanković (Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno – levi front, Pokret slobodnih građana), koju je podnela KOALICIJA BIRAMO NIŠ ,

3.Ujedinjeni – NADA ZA NIŠ – Miodrag Stanković – (NOVA DSS) – Niš, moj grad -Narodna stranka – SDS – DJB – DEMOKRATSKA UNIJA ROMA (DUR)

4. GG „DR Dragan Milić“,

5. Ruska stranka – Rusija i NIŠ u Srcu“ – Tihomir Perić,

6. GG“ Bojan Avramović – Ne damo Niš,

7. Za naš Niš – Petar Bogićević – Koalicija SNAGA,

8.Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni-promeni,

9. Ujedinjeni selo i grad – Budimo načisto Zelena stranka Srbije-Zelena stranka Srbska,

10. Glas naroda je snaga naroda, koju je podnela Koalicija Glas naroda je snaga naroda,

11.Niš naš grad – Branislav Bane Jovanović – NLS- Miloš Parandilović, koju je podnela Stranka NLS

Umesto dosadašnje gradonačlnice Niša, prvi na listi koalicije okupljene oko SNS je Dragoslav Pavlović, diplomirani inženjer elektrotehnike. On je u dosadašnjoj karijeri bio portparol niškog ogranka EPS-a potom i direktor Javnog komunalnog preduzeća “Medijana” koje brine o higijeni grada, a u prošlom sazivu Skupštine grada Niša i pomoćnik gradonačelnika Darka Bulatovića (SNS).

Master inženjer arhitekture Đorđe Stanković (NPS), kandidat je za gradonačelnika liste „Biramo Niš – Đorđe Stanković“. Nju čini Narodni pokret Srbije (NPS), DS, Zeleno – levi front i PSG. Stanković je takođe poznat javnosti iz političkog života kao lider NPS u Nišu i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Master ekonomista Miodrag Stanković (45), inače zaposlen u JKP “Naisus” koje brine o vodosnabdevanju grada, kandidat je za gradonačelnika koalicije „Ujedinjeni – nada za Niš“, koju podržavaju Nova DSS Niš, koalicija „Niš, moj grad“, Narodna stranka, Socijaldemokratska stranka, Dosta je bilo i Demokratska unija Roma.

Listu Grupe građana „Dr Dragan Milić“, predvodi Prof. dr Dragan Milić, aktuelni direktor niške Klinike za kardiohirurgiju koji je i kandidat za gradonačelnika. On je postao poznat široj javnosti nakon ukidanja lista čekanja u toj ustanovi a predizborni slogan ove opcije je “Da Beograd ne postavlja Nišu gradonačelnika”.

Listu “Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu! – Tihomir Perić”, koja za 61 odborničko mesto konkuriše sa osam kandidata, predvodi energetičar Tihomir Perić, pa se očekuje da, ukoliko budu u poziciji da odlučuju, on bude nosilac najvažnije funkcije u gradu.

Nekadašnji direktor Regionalne razvojne agencije Jug Bojan Avramović predvodi listu „Bojan Avramović – Ne damo Niš“.

Kandidat za gradonačelnika Niša sa liste „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni – promeni“ je sociolog Vladimir Stanimirović, stručni saradnik na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Nišlijama dobro poznato lice je na čelu liste „Niš, naš grad“ . Reč je o Branislavu Jovanoviću, diplomiranom pravniku i poznatom niškom funkcioner, koji je obavljao više javnih funkcija (pored ostalog je bio i predsednik Izvršnog odbora grada Niša i direktor JP Direkcija za izgradnju grada).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari