Portparol Unmika Aleksandar Ivanko ponovio je juče da je održavanje lokalnih izbora na Kosovu neprihvatljivo i u suprotnosti s Rezolucijom 1244.
Ivanko je na redovnoj konferenciji za novinare u Prištini rekao da su predstavnici Unmika i Kontakt grupe na preksinoćnjem sastanku zauzeli stav da će najverovatnije Vladi Srbije odgovoriti da je održavanje lokalnih izbora neprihvatljivo i u suprotnosti s Rezolucijom 1244.

Portparol Unmika Aleksandar Ivanko ponovio je juče da je održavanje lokalnih izbora na Kosovu neprihvatljivo i u suprotnosti s Rezolucijom 1244.
Ivanko je na redovnoj konferenciji za novinare u Prištini rekao da su predstavnici Unmika i Kontakt grupe na preksinoćnjem sastanku zauzeli stav da će najverovatnije Vladi Srbije odgovoriti da je održavanje lokalnih izbora neprihvatljivo i u suprotnosti s Rezolucijom 1244. Prema njegovim rečima, Kontakt grupa i Unmik očekuju da Srbija poštuje Rezoluciju 1244. Portparol Unmika je izrazio uverenje da je Kontakt grupa jedinstvena po pitanju održavanja izbora, ali je odbio da govori u ime pojedinih članica grupe koju čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka.
Ivanko je naveo da uredba šefa Unmika Joahima Rikera, kojom je produžen mandat srpskim odbornicima u pet srpskih opština, uskoro ističe i da je Unmik spreman da razgovara posle 11. maja o održavanju izbora u onim opštinama u kojima su Srbi većina. Dodao je da Unmik pre toga mora imati jasan stav Vlade Srbije da je održavanje izbora 11. maja u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

Nije razrešen spor Rosina i Galučija

Portparol Unmika Aleksandar Ivanko potvrdio je da još nije razrešen spor zamenika šefa Unmika Larija Rosina i administratora za Kosovsku Mitrovicu Geralda Galučija. Navodeći da ne želi da govori o internim problemima Unmika Ivanko je preneo Rikerov stav da će pokušati da razreši taj problem. Sukob Rosin-Galuči počeo je nakon što je Galuči kritikovao intervenciju Unmik policije i Kfora tokom demonstracija Srba u severnoj Mitrovici 17. marta. Galuči je nakon izveštaja podneo ostavku ali je ona odbijena u sedištu UN u Njujorku, nakon čega se vratio u Mitrovicu.

– Čekamo da vidimo konačnu odluku tehničke vlade Srbije pa ćemo videti kako ćemo dalje reagovati – kazao je Ivanko odgovarajući na pitanje da li će Unmik zabraniti održavanje lokalnih izbora.
Ivanko je rekao da u pismu koje je Unmik prekjuče dobio od ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića nema nikakvih suštinskih promena u odnosu na ranije stavove Vlade Srbiju. Portparolka OEBS-a Eli Flin rekla je da OEBS još nije dobio zahtev od Vlade Srbije da nadgleda izbore zakazane za 11. maj. Portparol Unmika Sven Lindholm izrazio je nadu da će misija UN tokom nedelje odgovoriti na zahtev Ministarstva za KIM da. Lindholm je za KIM Radio iz Čaglavice potvrdio da je Unmik primio pismo ministra Slobodana Samardžića i da se odgovor razmatra.
– Nadamo se da ćemo imati konačan odgovor tokom ove nedelje – rekao je portparol Unmika.
Prema njegovim rečima, zasad nema zvanične promene stava u Unmiku povodom sprovođenja lokalnih izbora 11. maja na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari