Lompar: Živimo u diktatorskom režimu sličnom Brozovom 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milo Lompar izjavio je danas da protivustavno ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića stvara stanje trajnog državnog udara, jer vlast donosi odluke na koje nema pravo.

Lompar je agenciji Beta kazao da prisustvujemo četvrtom autoritarno-diktatorskom režimu, „koji je po istorijskom učinku najbliži totalitarnom režimu Josipa Broza“.

Komentarišući prihvatanje dogovora o sprovođenju svih tačaka Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, Lompar je rekao da je „teško reći nešto novo u odnosu na ohridsku primenu plana koji je prihvaćen u Briselu“.

„Sve je poznato. Sporazum je ranije postignut, jer se ne može primenjivati nešto što ne postoji. Ponašanje srpskog predsednika je protivustavno u dužem periodu i u višestrukom povratu. Ono stvara stanje trajnog državnog udara, jer vlast donosi odluke na koje nema pravo“, rekao je Lompar i naglasio da srpski predsednik sistematski obmanjuje građane.

„Da bi mogao da obmanjuje građane, Vučić je dao usmenu saglasnost, ali obavezujuću, kako su to objasnili brojni profesori prava po članovima 3. i 7. Bečke konvencije. Potom se zaklanja iza okolnosti da nije ništa potpisao. Njegova potreba za neistinama pretvara se u sistem neistina koje proizvodi i prenosi ogroman broj medija pod njegovom neposrednom ili posrednom kontrolom“, rekao je je profesor i dodao da „tako lična patologija prerasta u društvenu patologiju“.

U demokratskom smislu, naveo je Lompar, odvija se žigosanje svih koji se protive ovakvom ponašanju vlasti.

„Kriminalizuje se neslaganje s nosiocima vlasti, pa se ljudi poput Dejana Petra Zlatanovića i Damnjana Kneževića hapse i drže u zatvoru bez uverljivih i javno predočenih razloga. Takvo nedemokratsko stanje ima podršku građanske opozicije zato što srpski predsednik sprovodi drugosrbijansku politiku bez ostatka. To je nedemokratska politika s kolonijalno-okupacionim ciljevima“, istakao je Lompar.

Po njegovim rečima, poltika Aleksandra Vučića ima „besprimernu“ podršku zapadnih činilaca, „čiji je vodeći predstavnik američki ambasador“.

„Ovako nedemokratska vlast, na čelu sa srpskim predsednikom, predstavlja njegovu (Kristofer Hil) kolonijalnu ispostavu“, ocenio je Lompar.

Naglasio je da u istorijskom smislu, prisustvujemo početku novog kruga u dvovekovnom istorijskom kretanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari