Lopandić: Intenzivni kontakti SAD sa srpskim vlastima nisu podrška autokratskom režimu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„Značaj koje SAD daju pitanju dijaloga Beograda i Prištine prirodno podrazumeva i inenzivne kontakte sa srpskim vlastima, ali to se ne može tumačiti kao neka šira podrška razvoju autokratije, korupcije, nedemokratskih trendova u Srbiji. O tome su se predstavnici američkih službenih i neslužbenih institucija u mnogim prilikama i na razne načine izjašnjavali“, kaže za Danas Duško Lopandić, profesionalni diplomata, komentarišući posetu višeg savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea Beogradu, tokom koje se nije susreo i sa srpskom opozicijom.

Lopandić kaže da je sasvim prirodno da se pitanja od interesa za pojedine države – posebno velike sile – rešavaju sa legitimnim predstavnicima države, odnosno sa onima koji kontrolišu državne i druge resurse, kao što je to slučaj sa Aleksandrom. Vučićem.

„U međunarodnim odnosima pragmatizam je ključna karakteristika. Pregovara se sa onim ko je na vlasti, bez obzira na simpatije. U tom smislu dobar primer je odnos EU sa turskim pred. Erdoganom, od koga, na primer između ostalog zavisi stanje oko izbegličkog talasa u Evropi. Za SAD bitno je da razvija ekonomsko i političko prisustvo i uticaj na Balkanu, i sasvim je logično i dobro za Srbiju da one promovišu saradnju na raznim poljima, od privrede do istraživanja“, objašnjava sagovornik Danasa .

Nebojša Zelenović, lider stranke Moramo – Zajedno smatra da je nedopustivo da parlamentarne stranke nisu upoznate sa sadržinim pregovora koji su u toku.

„Nije stvar Amerike, EU, ili bilo koga drugog, da upozna bitne učesnike političkog i javnog života sa najbitnijim stvarima u međunarodnim odnosima naše zemlje, već je to obaveza vrha vlasti u Srbiji. Vreme je za državničke odluke, a ne za političko kalkulanstvo, koje je posledica kukavičluka vlasti i nacionalističkog bezumlje“, napominje lider Moramo-Zajedno.

Zelenović ističe da bi Srbija trebalo što pre da izađe sa planom za rešenje svih vitalnih, otvorenih, problema na Zapadnom Balkanu i da traži održavanje Međunarodne konferencije, uz učešće svih političkih entiteta iz regiona, EU i zemalja Kvinte.

To je životni interes naše zemlje i svih građana koji ovde žive. Vreme ne radi za Srbiju, zaključuje Zelenovć , ocenjujući zašto Amerikancima odgovaraju dobri odnosi sa vlašću u Srbiji i zašto prilično blagonaklono gledaju kroz prste predsedniku Aleksandru Vučiću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari