Izjava šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua da se Ankara neće izviniti Srbiji zbog reči premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je „Turska Kosovo i Kosovo je Turska“, jer „u njoj nije bilo uvrede, već samo pozitivnih osećanja“, ne predstavlja nikakvo iznenađenje, ocenjuju za Danas stručnjaci za spoljnu politiku.

Oni ističu da nije bilo realno očekivati da Turska uputi direktno izvinjenje Srbiji za Erdoganovu retoriku na skupu u Prizrenu, koja je izazvala oštre reakcije vlasti u Beogradu, uključujući odluku predsednika države Tomislava Nikolića da otkaže trilateralu Srbija – Turska – BiH.

Dušan Spasojević, predsednik Spoljnopolitičkog odbora DS i bivši ambasador u Turskoj, komentariše za Danas da celokupan intervju ministra Davutoglua za beogradski Blic na prvom mestu treba shvatiti kao pokušaj da se poprave odnosi sa Srbijom, ključnom zemljom na Balkanu, regionu u kojem je, za razliku od Bliskog istoka, „spoljna politika Turske beležila izvesne uspehe“.

„Davutogluov pokušaj pomeranja stvari s mrtve tačke treba sagledavati i kroz prizmu teške unutrašnje političke krize u samoj Turskoj, koju sledećih meseci očekuju važni lokalni i predsednički izbori“, navodi Spasojević. On ukazuje da, imajući u vidu da je Davutoglu decidno rekao da od javnog izvinjenja, koju su zatražili prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik Republike Nikolić, neće biti ništa, lopta je sada u dvorištu aktuelne srpske vlade.

„Pomirljivi nastup Davutoglua i njegovo javno distanciranje od neoosmanističke politike predstavljaju korak u pravcu saniranja štete koju je nesumnjivo izazvala nediplomatska i provokativna izjava Erdogana. S druge strane, ono što je šef turske diplomatije rekao daleko je od javnog izvinjenja koje su tražili Vučić i Nikolić. Stav DS je da ovaj gest turskog ministra, a posebno njegovo odbacivanje neoosmanizma kao ideologije, može da predstavlja polaznu osnovu za traženje obostrano prihvatljivog rešenja diplomatskim kanalima. Razvijanje sveobuhvatnih odnosa Beograda i Ankare, zasnovano na međusobnom uvažavanju i poštovanju, u najboljem je interesu i jedne i druge zemlje“, smatra Dušan Spasojević.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji, kaže za Danas da je od samog početka bilo izvesno da Beograd neće dobiti izvinjenje od Ankare, a retorika turskih zvaničnika predstavlja rezultat progresivnog procesa.

„Turska već izvesno vreme razvija osećaj velike regionalne sile, što pokazuju i izjave njenih zvaničnika. Mislim da će zahlađenje u srpsko-turskim odnosima potrajati, odnosno da će ti odnosi i u narednom periodu biti zaglavljeni između Erdoganovih tvrdnji kako je „Turska Kosovo i Kosovo je Turska“ i izjave Tomislava Nikolića da takve reči predstavljaju „agresiju bez oružja“, konstatuje Simeonović.

Dragomir Anđelković, spoljnopolitički analitičar, ocenjuje za Danas da je Srbija čitavim nizom izvinjenja koje je u prethodnom periodu uputila drugim državama „degradirala sebe i uspostavila lažni standard da se treba izvinjavati“, što Turska neće učiniti.

„Turska je ozbiljna država i neće uputiti izvinjenje Srbiji, ali mislim da se ništa bitno neće izmeniti u odnosima dveju država, koji su utemeljeni na interesnoj saradnji, osim što će biti manjeg lažnog sentimentalizma. Naime, stav turskih zvaničnika samo će ohladiti usijane glave u Srbiji koje su mislile da sa Ankarom možemo da gradimo bratstvo i jedinstvo“, poručuje Anđelković.

Dačić: Jasna poruka

Komentarišući Davutogluove reči, srpski premijer Ivica Dačić kazao je juče da je Turska poslala „jasnu poruku da želi dobre odnose sa Srbijom i, osim formalnog izvinjenja, sve drugo je tu“. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da je očekivao da će njegov turski kolega Davutoglu „eksplicitnije izraziti žaljenje zbog izjave premijera Erdogana i posledica koje je ona izazvala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari