Loša politika će pojačati krizu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nema sumnje da će se zastoj privrede tokom epidemije virusa odraziti na broj zatvorenih radnih mesta, pa bi nezaposlenost mogla da dostigne i 15 procenata, ukoliko država ne preduzme ozbiljne korake u povećanju investicija i ako ne zahteva od stranih kompanija, koje su već dobile novac za radna mesta, da ne otpuštaju radnike.

To kažu sagovornici Danasa koje smo pitali očekuju li i kada povećanje nezaposlenosti i masovna otpuštanja radnika.

Miloš Jovanović, član Predsedništva pokreta Metla, za Danas kaže da će naravno dva meseca ugrožene privredne aktivnosti, naročito u sektorima ugostiteljstva, turizma i hotelijerstva ostaviti traga.

– Pitanje je međutim i kakvo će stanje biti u Evropi, jer su i neke druge industrijske grane, poput auto industrije bile prilično pogođene ovom svetskom pandemijom. Nisam međutim uveren da će razmere biti toliko loše kao što se iz današnje perspektive čini – smatra Jovanović.

Dok Vjerica Radeta, kandidatkinja za poslanicu Srpske radikalne stranke, poziva državu da reaguje.

– Država bi morala da interveniše kod stranih kompanija koje su kod nas otvarale svoje pogone i da od njih zahteva da ne smeju otpustiti niti jednog  zaposlenog jer su unapred iz budžeta dobili sredstva za svako radno mesto. Ako se tako uradi, ne očekujemo masovna otpuštanja, a ako ne bude pravovremene reakcije, sigurno nas iščekuje povećanje broja nezaposlenih. Neke od tih kompanija su već u vreme vanrednog stanja delile otkaze, pre svega onima koji su bili zaposleni na određeno vreme – navodi Radeta za naš list.

Član Predsedništva Narodne stranke, koja bojkotuje izbore, Nikola Jovanović, za Danas kaže da sve projekcije pokazuju da će jesen i zima biti teški za privredu.

– Projekcije za Evropu su spuštene sa minus četiri na minus osam procenata. To će se odraziti na srpsku privredu koja je tesno vezana za italijansku, nemačku i austrijsku, a koje će teško biti pogođene recesijom. Osim toga, investicije će biti užasno slabe, kako zato što će domaći i strani privatni investitori da odlože projekte za narednu godinu, tako i zbog nižih javnih investicija. Nije mi jasno kako je moguće da u vremenu krize država štedi na investicijama, jedinom efikasnom pogonskom gorivu koje ima da podigne privredu. One su smanjene za 25 odsto rebalansom republičkog budžeta, a za 33 odsto u Beogradu, što je katastrofa – konstatuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, loša politika za izlazak iz krize koja je pre svega zakasnela i oslanjala se na populističke mere, te na skuplje zaduživanje na tržištu umesto kod međunarodnih finansijskih institucija, svakako će dovesti privredu u tešku situaciju onog trenutka kada se kriza iz EU bude prelila na Srbiju.

– Imajući sve to u vidu, strahujem da će zvanična nezaposlenost porasti do 15 odsto do kraja ove godine – upozorava naš sagovornik.

Balint Pastor, kandidat za poslanika liste Savez vojvođanskih Mađara, nije želeo da odgovori na naše pitanje.

Razmatraju se mere za zapošljavanje

Ministar finansija i predstavnik vladajuće SNS Siniša Mali rekao je da se razmatra više od 20 mera kako bi zaposlili ljude koji su izgubili posao ili se vratili iz inostranstva. „Biće izabrane one najefikasnije“, rekao je Mali u intervjuu za Blic. Kako je objasnio, „pitanje je da li će to da bude oslobađanje ili smanjenje poreza i doprinosa za svakog novozaposlenog, direktna subvencija ili nešto između. Dodao je da se razmišlja o novim kreditima i podsticajima za pokretanje novog biznisa što bi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) trebalo da bude urađeno do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari