LSV i Vojvođanski front: Srbija u pet izbornih jedinica, predlog novog izbornog zakona

Ostavite komentar


  1. Pod ovakvim izbornim uslovima potpuno je svejedno da li ce Srbija biti podeljena na jednu ili 250 izbornih jedinica. Ishod ce biti identican, dok vi gospodo iz Vucicevog fronta nemate pravo glasa. U koaliciji ste s Vucicem u vasem glavnom gradu Novom Sadu, a vase zastitno lice i maneken Nenad Canak se ne skida s televizija s nacionalnom frekvencijom.

  2. Ako predlažete da Republika Srbija ne bude jedna izborna jedinica onda po istom principu ni Autonomna Pokrajina Vojvodina ne bi mogla biti jedna izborna jedinica, već da ima 3 (tri) izborne jedinice (Srem, Banat i Bačka) i da se glasa za ime, a ne za patije.

  3. Skupljači mrvica sa SNS trpeze, kolaboracionisti režima, glume konstruktivnu opoziciju.

  4. U Srbiji treba uvesti predsednički sistem i direktno glasanje. Pre toga, treba izvršiti novu administrativnu podelu na više manjih regija koje bi birale svoje predstavnike u parlamentu glasajući za ljude a ne za partije. Predlog iz teksta ima za cilj da zadrži postejeće stanje koje Srbiju vodi u propast.

    1. Slazem se da prave demokratije nece biti dok se po partijskoj liniji ne postavljaju ljudi u skupstini( Bakrajac i ostala bratija).Da bi izbegli vodjenje copora poput Dacicevog pitanja svojoj poslanickoj grupi ; ko vam je dozvolio da aplaudirate;.Narod mora imati poslanika izabranog iz svoje sredine,koji ce Dacicu lupiti sakom od sto sa jasnim zahtevom sta se od njega trazi.Tako je od MZ do opstine,svaki i dobronameran savet od pojedinca ako nije po volji partije bice proglasen za narodnog neprijatelja.Nista ja u MZ kao ne stranacka licnost nemogu predloziti,a problemi se godinama odlazu za buduca vremena.

  5. Glupost, ili 250 ili 1!

    Ako ostaju proporcionalni izbori, onda obezbediti da parlament nikada ne bude jednostranački tako što bi se opoziciji i manjinama garantovalo minimum 1/3 mesta, a može i više ako više osvoje.

    Ta trećina da se deli jedna strankama manjina, dve prema osvojenim glasovima opozicionih partija, a poseban cenzus da bude onoliki koliko osvoji treća najjača partija iz opozicije (da bude minimum 3 opozicione partije u parlamentu, plus stranke manjina).

  6. Народни посланици морају бити представници грађана а не својих партија/странака. Треба изменити изборни закон, напустити пропорционални изборни систем и увести већински. Изабраним се сматра онај који је освојио највише гласова у својој изборној јединици. Треба да буде више изборних јединица него што се предлаже. Можда колико округа толико и изборних јединица. Још један корак је потребан. Променити начина финансирања политичких организација (странке, партије, покрети…). Ако желе да се баве политиком нека се финансирају из сопствених извора и донација. Нека се зна ко, колико и зашто донира неку политичку организацију.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.