LSV i VP Kovačeviću: Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti garantovano Ustavom 1Foto: N1

LSV i Vojvođanska partija su reagovali povodom izjave Miladina Kovačevića, direktora Republičkog zavoda za statistiku, da ne postoji vojvođanska nacionalnost.

Kako navode, ni jedna obrada podataka ne može biti važnija od garantovane slobodne volje građana da se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti, Ustava republike Srbije, pa i svih drugih međunarodnih akata koji definišu slobodno izjašnjavanje i tačno upisivanje u popisni registar.

– Nije na vama da tumačite bilo čije osnovno ljudsko pravo o slobodnom izjašnjavanju, ili da ga kao u ovom slučaju „krstite“ u skladu sa vašim viđenjem stvari, nego da ga poštujete i sprovodite u skladu sa činjeničnim stanjem i onako kako se svaki pojedinac bude izjasnio.

„Ako niste sposobni da obavljate posao koji vam je dodeljen, podnesite ostavku, umesto što namećete neka svoja rešenja i kršite sve pozitivne međunarodne norme o slobodnom izjašnjavanju građana o nacionalnoj pripadnosti“, naveo je predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić povodom izjave direktora republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića da će građani koji se na popisu budu izjasnili kao Vojvođani biti podvedeni pod regionalnu pripadnost, kao i da ga ne zanima inicijativa vojvođanskih stranaka, mišljenje Saveta Evrope i svih drugih.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine poručuju da beogradske vlasti nisu spremne da prihvate činjenicu da u Srbiji mogu živeti i ljudi koji imaju snažan vojvođanski identitet.

„Oni bi građane da razvrstavaju po nacionalnim torovima. Vojvođani na to ne pristaju. Njihove reči identične su etiketama koje je Istrijanima u Istri devedesetih lepio Franjo Tuđman. Za njih smo mi ‘otpadnici’ i ‘urušitelji’ nacionalnog bića. Ponovo se pokazuje da nacionalisti i ne znaju ništa sem da napadaju, vređaju i lepe etikete“, navode u LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari