LSV osuđuje izjavu Milice Đurđević Stamenkovski 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani osudila je danas izjavu ministarke za brigu o porodici i demografiju Milice Đurđević Stamenkovski u vezi sa akušerskim nasiljem i optužila je da relativizuje akušersko nasilje.

„Ovo je još jedan primer kakav odnos institucije u Srbiji imaju prema ženama, a da zlo bude veće, izjava kojom se formira narativ nepoverenja prema ženama dolazi od ministarke koja bi trebalo da brine o porodici i koja je i sama žena“, saopštila je LSV.

Prema navodima LSV, umesto što širi teorije zavere, ministarkin zadatak je da veruje ženama i da mehanizmima institucije kojom trenutno rukovodi obezbedi uslove da se akušersko nasilje, problem koji je nažalost ukorenjen u naše društvo, a često ostavlja nesagledive i nenadoknadive posledice po žene, više nikad i nijednoj ženi ne dogodi.

„Ovakve izjave su sramne i nedostojne nekoga ko obavlja funkciju ministra“, ocenili su iz LSV.

Poručili su ministarki da malo „zađe među narod“, jer očigledno ne zna kako žive žene u Srbiji i da se u trećoj deceniji 21. veka suočavaju sa napadima na njihova osnovna prava, boje se za goli život i nemaju uslove da se na adekvatan način bave svojim zdravljem.

„Ministarka bi morala imati na umu da će moći da se bavi pitanjem povećanja nataliteta tek onda kada žene u Srbiji budu imale osnovne uslove za život, sigurnost, stabilnost i poštovanje“, zaključeno je u saopštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari