LSV: Šešelju treba oduzeti mandat 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da će nastaviti sa upornim insistiranjem da se poštuje zakon i osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju oduzme poslanički mandat, da nema nameru da dozvoli da se ponove Hrtkovci i upozorila da Parlament i državni organi, još nisu učinili ništa povodom poruka Šešelja da je spreman da zločine ponovi.

Sutra, u sredu, 25. aprila, navršiće se dve nedelje od kako u Narodnoj skupštini Republike Srbije sedi osuđeni ratni zločinac, koji je odmah istog dana poručio i da je spreman da svoje zločine ponovi. Parlament, kao ni drugi nadležni državni organi još nisu učinili ništa tim povodom, navodi LSV u saopštenju.

Liga podseća da Zakon o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažnu sudsku odluka kojom je poslanik osu?en na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

LSV takođe podseća da je Šešelju izrečena desetogodišnja zatvorska kazna.

I dok su parlament i nadležni državni organi neodlučni da zakon primene, Šešelj dr Vojislav i njegova organizacija SRS stigli su tokom dve nedelje da izazovu incident zbog kojeg je hrvatska delegacija prekinula posetu Srbiji i isplaniraju skup u Hrtkovcima, prete Nenadu Čanku i Tomislavu Žigmanovu, da Aleksandru Jerkov u poslaničkoj klupi zaspu salvom uvreda i pretnji, da fizički nasrnu na predsednika LSV, a potom prete Oliveri Kovačević i Ivanu Ivanoviću, navodi LSV.

Krajnji je trenutak da vlast konačno postane svesna koliko štete ugledu parlamenta nanosi svaki dan koji u poslaničkoj klupi i kao član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine Republike Srbije, provede čovek osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine, ukazuje LSV.

LSV naglašava da će nastaviti i sa upornim insistiranjem da se poštuje zakon i Šešelju oduzme mandat. I nema nameru da dozvoli da se ponove Hrtkovci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari