LSV: Sprečiti povampirenje fašizma 1Foto: lsv.rs

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila je na činjenicu da je u Srbiji na delu prekrajanje istorije i otvorena glorifikacija dokazanih fašista i saradnika okupatora.

Nacistički pozdravi u centru Beograda, zahtevi da se Milanu Nediću podigne spomenik, kao i najave da bi Apelacioni sud mogao potvrditi rehabilitaciju Nikole Kalabića, pokazuju duboku štetnost Zakona o rehabilitaciji, koji je postao glavni instrument za relativizaciju izdaje sopstvene zemlje i uloge u zločinima, navodi LSV.

Ta stranka ukazuje da zverstva Nikole Kalabića prema građanima sopstvene zemlje, o čemu svedoči i spomen soba u Vraniću, kao i uloga Nedića u organizaciji logora Banjica, ne smeju nikada i ni zbog čega biti zaboravljeni ili umanjeni.

Srbija je dužna da neguje tekovine narodnooslobodilačke borbe, žrtve fašizma i časne građane koji su svojim životima platili slobodu naše zemlje, kao što je dužna i da zaustavi i spreči brutalnu propagandu, izvrtanje činjenica, prekrajanje istorije i povampirenje fašizma i nacizma, ističe LSV.

Krajnji je trenutak da najviši predstavnici vlasti ove zemlje to nedvosmileno kažu, a institucije preduzmu sve da tako i bude, ili ćemo ponovo doći u situaciju da građani izađu na ulicu i sami zaustavljaju fašiste, navodi se u saopštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari