LSV - Vojvođani: Čudno je što premijeru Vučeviću ne smeta bista ratnog zločinca Hortija u parlamentu Mađarske 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pita premijera Miloša Vučevića hoće li njegov kabinet uputiti zahtev Mađarskoj da se ukloni bista ratnog zločinca Mikloša Hortija, koja je tačno pre dve godine postavljena u zgradi mađarskog parlamenta.

Tada se naša država, kako kažu, oglušila na zahteve LSV – Vojvođani, da se reaguje na ovaj neprimeren gest.

Izostala je dodaju i reakcija Ambasade Mađarske, koja niti jednom jedinom rečju nije odgovorila na dopis ove stranke, koji je upućen 3. oktobra 2022. godine.

– Umesto toga, neprimereni gestovi, kojim se Vojvodina prikazuje kao teritorija „Velike Mađarske“ su se nastavili. Viktor Orban je u više navrata u javnosti nosio sportski šal sa mapom „Velike Mađarske“, a njegov ministar inostranih poslova Peter Sijarto javno je prikazivao mapu „Velike Mađarske“ – saopštili su iz ove partije.

Ističu i da je sramota države Mađarske što dopušta rehabilitaciju ratnog zločinca Hortija tokom čije vladavine su organizovane deportacije mađarskih Jevreja, koji je naredio je okupaciju delova Jugoslavije 1941. godine i izvršio agresiju na nju.

– Bio je na čelu mađarske države za vreme racije u južnoj Bačkoj, na severu Srbije, tokom čega je ubijeno više hiljada građana Vojvodine. Među najmasovnijim zločinima je i Novosadska racija, tokom koje su u januaru 1942. godine fašisti ubili veliki broj Jevreja, Srba i Roma, ali i pripadnika drugih zajednica u tom vojvođanskom gradu, dok su njihova tela bacali u zaleđeni Dunav – nastavljaju iz LSV – Vojvođani.

Sve ovo nije dovoljno da Srbija reaguje, pa se iz ove partije pitaju, da li je to zato što su i u Srbiji rehabilitovani mnogi ratni zločinci i saradnici nacističkog okupatora?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari