Kipranin Lukas Furlas novi predsedavajući delegacije EP za Srbiju 1Printskrin Instagram/Lucas Fourlas/EP

Poslanik Evropskog parlamenta Lukas Furlas sa Kipra izabran je danas za novog predsedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom.

Furlas, koji je bio jedini kandidat za tu funkciju, izjavio je da je ovo važan trenutak što se tiče politike proširenja i područja Zapadnog Balkana.

„Srbija je važna država sa značajnim prilikama ali isto tako i velikim izazovima. Moj cilj će biti da iskoristimo alate koje imamo na raspolaganju zajedno s vama i s našim prijateljima u parlamentu Srbije, kako bi Srbija napravila značajna napredak na putu ka pridruživanju EU“, rekao je Furlas nakon što je izabran za predsedavajućeg.

Furlas je član kiparske opozicione partije desnog centra Demokratsko okupljanje, koja je članica Evropske narodne partije (EPP).

Za poslanika EP prvi put je izabran 2019, a pre toga je bio novinar i televizijski voditelj. Furlas je član Odbora za spoljne poslove (AFET) i član delegacije EP u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Turska.

Furlas je na mestu predsedavajućeg Delegacije EP za Srbiju zamenio italijansku evroposlanicu iz redova Socijalisti i demokrate Alesandru Moreti, koja je sada izabrana za prvog potpredsednika Delegacije EP za odnose sa Srbijom.

Za drugog potpredsednika izabran je Jorgos Aftijas iz grčke vladajuće partije Nova demokratija, članice EPP.

On je dobio više glasova od Anamarije Viček iz Saveza vojvođanskih Mađara, koja je za poslanicu u Evropskom parlamentu izabrana na listi mađarskog Fidesa, koji je u grupi Patriote za Evropu.

Viček, nekadašnja poslanica Skupštine Srbije i državna sekretarka u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, izjavila je nakon glasanja da je grupacija Patriote za Evropu trebalo da dobije mesto drugog potpredsednika.

„EP je još jednom pokazao da diskriminiše neke od političkih grupa, što je sramota za demokratiju“, rekla je Viček i zatim napustila salu.

Delegacije Evropskog parlamenta održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama, regionima i organizacijama.

Članovi Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, koja ima 15 članova, zajedno sa poslanicima Narodne skupštine čine Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU.

To je savetodavno telo formirano na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, koji je stupio na snagu 2013.

Međuparlamentarne delegacije obično se sastaju dva puta godišnje i usvajaju deklaracije na kraju svakog sastanka, što u slučaju Srbije to nije uvek bio slučaj.

Na današnjem sastanku Delegacije EP najavljeno je da će sledeći sastanak Parlamentarnog odbora Srbija-EU biti održan 27. i 28. novembra u Strazburu, ali da to treba da odobri Konferencija predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari