Lutovac najozbiljnije pristupio kampanji 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Zoran Lutovac, kandidat za predsednika DS, na stranačkim izborima koji će biti održani 2. juna, čini se da je najozbiljnije pristupio izbornoj kampanji, bar na osnovu onog što šira javnost može da vidi.

Okupio je svoj Tim za promene u DS u kojem su i kandidati za potpredsednika, oformio izborni štab, krenuo u kampanju i otvoren je prema medijima. Branislav Lečić i Gordana Čomić, takođe kandidati za lidera demokrata, ili tek ulaze u kampanju, poput Lečića, ili u javnosti ne žele da govore o unutarstranačkim pitanjima, ali na terenu uveliko rade, kao Čomić.

U izbornom štabu Zorana Lutovca za Danas kažu da će do kraja nedelje, zaključno sa nedeljom otići i razgovarati sa članstvom u Raškom i Moravičkom okrugu, Vršcu i Somboru.

Na pitanje šta su glavne teme o kojima Lutovac govori u kampanji, rečeno nam je da se govori o trenutnoj lošoj situaciju u stranci i korenitim promenama koje su neophodne.

„DS se nalazi u najgorem položaju od svog osnivanja. U prvom planu u DS su političari koji ne mogu dobiti poverenje građana i građanki, i koji su je doveli do rezultata od dva odsto u glavnom gradu. Simpatizeri i deo članstva je zbunjen potezima rukovodstva i odlučuje da DS ne ukazuje poverenje na izborima, što je jasno po rezultatima“, navode u štabu Lutovca. Kako dodaju, DS se mora strogo profilisati kao opoziciona stranka i ući ili napraviti savez sa drugim organizacijama autentične opozicije. „U prvi plan moraju doći političari koji iza sebe nemaju afere, negativnu reputaciju, i poseduju kredibilitet da promene iznesu. Svi koji su učestvovali u praktičnom odlučivanju, a čiji su rezultati dva odsto ne smeju više biti u rukovodstvu. DS se mora otvoriti prema simpatizerima i građanima, izvršiti temeljnu reformu u organizaciji i ponovo se izgraditi na temelju poverenja i doslednosti“, rečeno je Danasu. Šef Izbornog štaba Zorana Lutovca je Dušan Kostadinović.

Lečić kaže da je njegov plan da obiđe sve odbore, u svim većim gradovima, ali da neće biti zakucane tabele mesta koje će obići, te da se planovi prave u zavisnosti od događaja i prilika. On je najavio da neće imati svoj tim potpredsednika, jer su svi kandidati za tu funkciju, kako kaže, jako kvalitetni ljudi i on ih podržavam u celini. A teme o kojima će on razgovarati sa članstvom su potpuno otvaranje DS prema građanima, objedinjavanje opozicionog bloka ili saveza kao i obaranje sadašnjeg režima.

Gordana Čomić nije želela da govori o unutarstranačkim pitanjima. Ona se, čini se, od objave izbora u stranci gotovo povukla iz javnog života i izbegava da govori o izborima u stranci. Čak je i u saopštenju DS njeno kandidovanje objavljeno samo u jednoj kratkoj rečenici, bez njene izjave. Međutim, naši sagovornici kažu da ona odavno šparta po Srbiji kao i da je ona u stvari kandidat odlazećeg rukovodstva DS, te da ima jaku podršku. Kako kažu naši sagovornici, u njenom timu su Nataša Vučković, Miroslav Vasin, Radoslav Milojičić i Sreto Malinović.

Miroslav Vasin, kandidat za potpredsednika, za naš list kaže da je kampanja tek u ranoj fazi i da zasad nema jasnog plana kampanje, ali da će svi kandidati obići sve odbore. „Sve se koordinara sa centralom stranke, koja se trudi da svi kandidati imaju iste uslove, a planovi kampanje se prave u skladu sa željama kandidata“, navodi on. Na pitanje koje su glavne teme kandidatkinje Čomić, navodi da svaki kandidat treba to da kaže, a ne on. Ipak, njegovo lično mišljenje je da se teme i politike neće puno razlikovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari