Lutovac o apliciranju Prištine za članstvo u SE: Srbija dovedena pred svršen čin voljom naših zvaničnika 1foto FoNet Božana Pavlica

Najavu da Srbija možda neće biti pozivana na sastake u EU, ako ne uvede sankcije Rusiji, Zoran Lutovac, predsednik Demokarsteke stranke vidi kao novi vid pritiska na Srbiju.

“To je vid pritiska kojim se od Srbije traži da svoju spoljnu politiku uskladi sa spoljnom politikom EU i kao izraz nepoverenja prema Srbiji i njenom verbalnom opredeljenju za evropske integracije” , ističe Lutovac.

Na pitanje da li je Srbija apliciranjem Prištine za članstvo u Savetu Evrope dovedena pred svršen čin, predsednik DS kaže da ako smo dovedeni pred svršen čin protiv volje naših zvaničnika, to znači da se na njihove stavove niko više ozbiljno ne obazire.

“S obzirom na licemernu politiku prema KIM, da se jedno govori, a drugo radi, sasvim je moguće da postoji nekakva prećutna saglasnost Beograda za kosovsko apliciranje u Savetu Evrope””, kaže Lutovac.

Na tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi prijemom Kosova u SE Vašingtonski sporazum bio mrtav, Boško Obradović , lider Pokreta Dveri kaže da su i Briselski i Vašingtonski sporazum odavno mrtvi projekti i dokumenti, koji su bili i ostali isključivo na srpsku štetu.

“ Plaćamo skupu cenu loših pregovarača sa strane centralnih vlasti u Beogradu, koje često rade u korist separatističkih vlasti u Prištini i lažne države Kosovo. Ne sećam se da su za ovih deset godina ispregovarali bilo šta u korist države Srbije”, kaže Obradović i dodaje da su dometi Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije koji je Vučić zakazao bez velikog dometa .

Prema njegovim rečima taj Savet za nacionalnu bezbednost služi da bi dao ozbiljnu formu za katastrofalne odluke koje samostalno donosi jedan čovek, koji konstantno krši Ustav.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije danas je naveo da je dobio zvaničnu informaciju da je tzv. Kosovo podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope. REkao je da je time Priština pokazala da je brutalno prekršila i pogazila Vašingtonski sporazum, nakon desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, kao i rezoluciju 1244

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari