Lutovac: Vučića najviše brine otpor građana eksploataciji litijuma, koji se preliva na ulicu 1foto: Danas

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu vladu najviše brine „otpor građana ekspolataciji litijuma, koji se iz parlamenta prelio na ulicu“.

„Može se ispostaviti da će ova Vučićeva vlada platiti ceh svih prethodnih promašaja i loše politike, da će ovde litijum biti ono što su u Crnoj Gori bile litije“, istakao je Lutovac, u obraćanju članovima stranke okupljenim za sednicu Glavnog odbora DS. Pošto je „nedostajalo par članova za kvorum jer su u putu“, Lutovac je održao govor i pre početka sednice, da se ne bi gubilo na vremenu.

On je rekao da je građanska neposlušnost dužnost, kada vlast kriši javni interes i zakont, napomenuvši da se na protestima protiv eksploatacije litijuma brani ustavni poredak.

U izjavi novinarima, posle obraćanja članovima DS, on je podsetio da je pozvao članove, simpatizere i lokalno rukovodstvo stranke da učestvuju i pomognu koliko mogu u organizovanju protesta koji su ekološki aktivisti zakazali za sredu u Loznici.

„Moja politička poruka je da je svaki trenutak bez borbe protiv ovog režima politički izgubljen trenutak“, rekao je Lutovac, napomenuvši DS nikad neće biti konstruktivna opozicija ovoj „nedemokratskoj, kriminalizovanoj vlasti“ već je njena „oštra opozicija“.

Lutovac je najavio za 14. decembar untarstranačke izbore za njena najviša tela, rekavši novinarima, da „misli da će se kandidovati za njenog predsednika“, naglasivši da će se izbori sprovesti po svim demokratskim procedurama.

Na pitanje da li će biti protivkandidata, on je rekao da je već ranije potpredsednik DS Miodrag Gavrilović najavio da bi se kandidovao, ali i da još nisu počeli proceduralni postupci, pa se može pojaviti još neko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari