Lutovac za Danas: "Poslali smo pismo, nužno da OEBS posreduje u razgovoru vlasti i opozicije" 1Zoran Lutovac/Foto: N. Kovačević

„Vlast mora da radi na tome da kreira uslove za fer i poštene izbore što mi trenutno nemamo, a ovakve vrste manifestacija neće doprineti promena“, kaže za Danas lider Demokratske Stranke Zoran Lutovac o poseti predsedavajućeg OEBS-a Srbiji, u čijem se rasporedu u okviru posete nije našao sastanak sa predstavnicima opozicije.

„Ako se poseta svodi na to šta su dobili kao informacije od valsti, onda ta poseta nema mnogo uticaja na pregovore vlasti i opozicije, ali ako Burg uzme u obzir pismo koje je poslala opoziciji u konsultacijji sa širom akademskom zajednicom onda može doći do promena“, kaže sagovornik Danasa.

Lutovac navodi da OEBS zna da informacije koje dobija od vlasti nisu potpune i da imaju svest o tome da ono što su dobili od ODIHR u okviru finalnog izveštaja o decembarskim izborima je to mnogo relevantnije.

Mi u pismu tražimo da OEBS imenuje specijalnog izaslanika koji bi bio posrednik u razgovoru vlasti i opozicije, dodaje.

Lutovac napominje da sam susret predsedavajućeg OEBS-a Jana Borga i predstavnika vlasti u Srbiji nije neuobičajeno, ali da ne treba na osnovu toga izvlačiti krajnje zaključke.

„Vlast će ovaj sastanak iskoristiti kao prezentaciju da oni imaju normalnu komunikaciju sa međunarodnim organizacijama, ili kao ukaz da uživaju podršku za ono što rade, ali suština je da ne rade ono što se od njih očekuje. Oni moraju da rade na tome da kreiraju uslove za fer i poštrnr izbore, što mi trenutno nemamo i ovakve vrste mafistacija neće doprineti promena“, pojašnjava lider DS.

Lutovac kaže da je njihov predlog bazira na tome da se posredstvovanjem OEBS-a u pregovorima vlasti i opozicije dođe do implementacije preporuka ODIHR.

„Suština našeg predloga je da ukoliko imate razgovor dve strane u tim razovorima ne može posredovati jedna od njih, već neko ko ima integritet i uglad kod obe strane, a to je OEBS“, dodaje.

On kaže da u odsustvu sastanka predstavnika opozicije sa Janom Borgom nije mnogo izgubljeno, budući da mu je oppozicija uputila pismo, a da uz to OEBS ima uvid u izveštaj ODIHR koji je nedvosmisleno negativan po trenutnu vlast, jer u njemu jasno stoji da izbori nisu bili fer i demokratski.

Dodaje da je na osnovu pisma jasno da opozicija osporavamo legalnost i legitimnost izbora, a da će kroz razgovor sa predstavnicima civilnog sektora Borg, a time i sam OEBS, dobiti slične informacije koje su dobili kroz izveštaj ODIHR tako da neće ostati neinformisani.

Podvlači da je poenta kako se vlast odnosi prema činjenici da imaju negativan izveštaj ODIHR, negativne izveštaje domaćih posmatrača i negativan odnos oppozicije, a pokušavaju da negiraju probelm.

„Koliko god oni pokušali ovo da predstave kao neki pomak, da dobijaju podršku za bilo šta, podrške neće biti ukoliko vlast nije suštinski upućena na sprovođenje promena koje bi dovele do suštinskigh promena u izbornom sistemiu i procesu“, pojašnjava naš sagovornik.

Lutovac ističe da je opozicija uvek spremna za razgovor i da da svoj doprinos u ovom procesu, ali da je neophodno da dođe do suštinskih a ne kozmetičkih promena, a da bi posredstvovanje OEBS u tovom procesu bilo od velike važnosti kako se ne bi negirao problem.

„U pismu smo ukazali na suštinu problema i kako da taj problem prevaziđemo, a to je da se implementiraju preporuke ODIHR i da u tom procesu učestvuje civilno društvo i opozicija. To je i preporuka odira. Važno je da se sve to desi dovoljno ranije kako bi te promene imale uticaja na prve sledeće izbore. Mi to u ovom trenutnku nemamo, OEBS bi svojim posredovanjem mogao da pomogne, kako bi se prestalo sa negiranjem problema i s druge strane ono što su sami njihovi predstavnici predložili odnosno da bude inkluzivni pristup i da bude dovoljno vremena za implementaciju“, zaključuje sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari