Lutovac: Zašto Srbija izručuje disidente drugih zemalja autokratama i diktatorima 1foto FoNet Milica Vučković (Arhiva)

Zoran Lutovac, šef poslanike grupe Demokratske stranke, upitao je danas poslanike vladajuće većine gde su institucije koje bi trebalo da štite građane, a koje je obećavao SNS pre nego što je došao na vlast. On je rekao da je Srbija država u kojoj su ranije robovi kad bi kročili na njeno tlo bili slobodni, a danas se disidenti iz drugih zemalja izručuju autokratama i diktatorima.

„Tako smo izručili jednog disidenta Turskoj, tako se ovde prati ruski disident, snima se i prati, a onda se sve to šalje u Moskvu. Kakva smo mi država kad se tako ponašamo? Mi smo država u kojoj institucije rade u odbrani jednog čoveka, a ne građana Srbije“, naveo je Lutovac.

On je upitao i gde su bile institucije kada je uzbunjivač, Aleksandar Obradović ukazivao na uništavanje jednog prduzeća. Država je tada umesto da mu pomogne uhapisla njega,a ne one koji su pljačkali predzeće.

„Gde su bile te institucije kada je rušena Sava Mala , kada je trebalo raščistiti ono što se desilo na naplatnoj rampi. Gde su bile insitucije da zaštite decu iz Pećinaca od bahatog čoveka. Gde je bio taj zaštitnik građana da izađe i javno kaže o čemu se radi“, rekao je Lutovac i podsetio da te institucije koje je SNS obećavao svojevremeno nisu da dovedu do epiloga ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović ili Milana Pantića.

On je upitao i kako je oguće da za one koji su bliski sa Aleksandrom Vučićem da za njih ne važi zakoni a i kako je moguće da te iste kandidate regulatornih tela bira parlament koji je lični servis Vučića.

„To je nesreća za ovu državu“, zaključio je Lutovac.

Replicirao je Milenko Jovanov, šef skupštinskih naprednjaka, podsećajući da je DS formirao svojevremeno klubove omladine, kao nevladine organizacije i da je za to uzimao novac od države. O tome je, kako je rekao, pisao Danas.

“ Nećete valjda na udarite na Danas, na tu svetinju slobodnog novinarstava. Da vas nema trebalo bi vas izmisliti. Molim vas ko boga da ostanemo što duže u ovom sastavu u skupštini“, poručio je Jovanov, podsećajući da je DS opljačkao i decu ometenu u razvoju i da je zbog toga danas Vrebalov sedi sa nanogicom kući.

„Čak je i  (Milivoj, bišvi predsednik opštine Novi Bečej, prim. ured.) Vrebalov bio pošten dok je bio u LDP, ali kad je došao u DS, opljačkao je Heterlend“, zaključio je Jovanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari