Macura: "Oluja" dovela do toga da Srba danas gotovo da nema u Hrvatskoj 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost, političko i ekonomsko osnaživanje žena Tatjana Macura ocenila je danas da je hrvatska vojna akcija „Oluja“ dovela do toga da Srba danas gotovo da nema na prostoru Hrvatske.

Ona je u pisanoj izjavi, povodom 29. godišnjice te vojne akcije, navela da su demografske posledice odluke sprovedene 1995. godine dovele do toga da se danas u Hrvatskoj rađa manje Srba nego drugih nacionalnosti, a da je prema dostupnim podacima iz 2020. godine u Hrvatskoj rođeno 33.270 Hrvata, 586 Srba i 674 Roma.

Kako je kazala, podaci iz popisa 2021. godine pokazuju da Srbi u Hrvatskoj čine 3,2 odsto populacije, od čega je samo 1,5 odsto dece, dok je 6,1 odsto starijih od 65 godina i uglavnom je reč o starijim povratnicima, a procena demografa, prema njenim rečima je, da će do 2050. godine usled odumiranja stare populicije u Hrvatskoj biti tek 30.000 Srba starosedelaca.

Macura je navela da je Srbija, kao i mnogo puta pre ili posle, pokazala visok stepen solidarnosti i želje da se integracija sprovede u punom obimu i da skoro tri decenije kasnije izbegli iz Hrvatske u Srbiji šire svoje porodice, školuju se i učestvuju u društveno političkom životu ravnopravno sa građankama i građanima koji su rođeni u Srbiji.

„Vojno-policijska akcija Oluja, započeta 4. avgusta 1995. godine, dovela je do najvećeg etničkog čišćenja u modernoj istoriji Evrope. Pogromom raseljeno više od 220.000 Srba sa prostora severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna i da je najveći broj njih svoje novo mesto pod suncem pronašao upravo u Srbiji“, izjavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari