Macura: Veoma sam zabrinuta zbog akcija Prištine, to je etničko čišćenje 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog još jedne u nizu akcija Prištine uperene direktno protiv srpskog stanovništva, kulturnog i drugog nasleđa i institucija Srbije na severu Kosova i Metohije.

„Jednostranim akcijama i grubim kršenjem ljudskih prava Srba, privremene institucije u Prištini ne žele ništa drugo nego da nastave ‘tiho etničko čišćenje’ koje je na žalost podstaknuto jasno izraženim osećajem straha od suživota u ovakvim okolnostima“, istakla je Macura, u pisanoj izjavi.

Ona je u vladi zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žene.

Kako je naglasila, „od početka varvarskih nasrtaja, preko 15 odsto pripadnika srpskog naroda je napustilo Kosovo i Metohiju“.

Ona je apelovala na „uticajne međunarodne aktere da prepoznaju istinske napore Beograda da dijalog bude osnova za rešavanje svih problema i na Aljbina Kurtija kako bismo povratili željeni mir i stabilnost“.

„Pozivam da se svi problemi rešavaju u okviru institucija. Mehanizmi postoje s obzirom da ih još uvek važeća Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija obavezuje da obezbede mir i bezbednost svim građanima“, rekla je Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari