Macura: Za pad bebe kroz prozor vrtića odgovoran i Ružić 1Tatjana Macura Foto: Medija centar Beograd

Predstavnica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura rekla je danas da bi odgovornost za pad jednogodišnje bebe kroz prozor privatnog vrtića u Beogradu trebalo da snosi i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

„Koliko god da ministar u tehničkom mandatu hoće da prebaci odgovornost na direktora, on lično mora da snosi odgovornost“, poručila je Macura na TV N1.

Ona je istakla da je nemoguće da je početak rada vrtića bez svih potrebnih dozvola bila odluka samo jedne osobe.

„Ukoliko i bude mogućnosti da se neko kazni, plašim se da će biti smena direktora, ali da se suštinski neće promeniti način na koji vrtići dobijaju dozvolu za rad“, naglasila je Macura.

Prema njenim rečima, briga o porodici ne podrazumeva samo najraniji period, odnosno porodiljsko odsustvo, nego i period koji dolazi kasnije kad roditelji počnu da rade.

„Želim da poželim brz oporavak detetu, da ova situacija posluži kao crveni alarm za ministarstvo obrazovanja i da vode mnogo više računa o inspekcijskom nadzoru“, kazala je Macura, dodajući da je nedopustivo da vrtić bude pušten u rad, a nije do kraja bezbedan za decu.

Podsetila je i da je potreba za vrtićima u mnogim beogradskim opštinama ogromna i da nije neobično da se sklapaju ugovori sa privatnim licima koja će svoje prostorje ustupiti za potrebe predškolskih ustanova, ali da je neophodno uraditi vanredni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da li svi ti objekti ispunjavaju neophodne uslove za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari