Mađarski general Ferenc Kojari novi komandant KFOR 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Brigadni general mađarske vojske Ferenc Kojari danas je preuzeo dužnost komandanta međunarodnih vojnih snaga na Kosovu (KFOR).

Kojari je na primoporedaji dužnosti u Prištini kazao da će kao 26. komandant KFOR slediti put koji su njegovi prethodnici „izvanredno utabali proteklih godina“.

„Smatram svojom dužnošću da vodim KFOR tako da očuva pouzdanost u ispunjavanju svog mandata i ostane posvećen daljem miru i stabilnosti na Kosovu. Obećavam da ću svakoga dana davati sve od sebe, a od vas očekujem isto. Vaša posvećenost i usredsređenost će biti od ključnog značaja u ispunjavanju naše misije“, naveo je mađarski general.

Dosadašnji komandant Franko Federiči poželeo je sreću Kojariju u nastavku misije, a narodu Kosova, predstavnicima vlasti, međunarodnih organizacija i vojnicima zahvalio na saradnji i podršci.

„Svi ste mi olakšali službu i misiju u KFOR. Bez sumnje mogu da konstantujem da je tokom mog mandata KFOR bio u mogućnosti da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu samo zbog vaše saradnje i podrške“, rekao je Federiči.

Primopredaju dužnosti predvodio je komandant Savezničkih združenih snaga u Napulju, admiral Robert P. Burk koji je dosadašnjem komandantu KFOR zahvalio na saradnji i profesionalnosti, a novom komandantu poželeo dobrodošlicu.

„Znam da ćete nadograđivati Frankova velika dostignuća dok NATO i KFOR nastavljaju da podržavaju mir i bezbednost na Kosovu. Naša je misija jednostavno ključna misija, veoma je važno da oko sebe imamo odgovarajući tim koji će biti deo rešenja u zajedničkom stremljenju ka boljoj budućnosti na ovom području“, naveo je američki admiral.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari