Maja Gojković u radnoj poseti Kini: Vojvodina potpisala saradnju sa devetom po redu kineskom provincijom 1Foto: Pokrajinska vlada

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković danas je na otvaranju šeste Konferencije lokalnih lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koja se održava u Jantaju, u kineskoj provinciji Šandong, poručila da „čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja osnovu ekonomske saradnje što potvrđuju rezultati rastuće spoljnotrgovinske razmene“.

Gojković je od nedelje na čelu delegacije Pokrajinske vlade koja je u radnoj poseti kineskoj provinciji Šandong.

– Dosadašnja saradnja u ovom formatu pokazala se kao inovativan i konkretan osnov razvoja i jačanja uzajamne bliskosti u velikom broju oblasti. Sigurna sam da će nam ovaj događaj biti od velikog značaja da upotpunimo znanja i sa uspehom ih primenimo u svojim sredinama – ocenila je predsednica Pokrajinske vlade i objavila da se pridružujemo Asocijaciji pokrajinskih guvernera u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja CIEZ, što će omogućiti dalje jačanje veza između naših naroda.

Gojkovićeva je ovom prilikom domaćinima uputila i čestitku povodom jubileja – 75. godina od osnivanja NR Kine.

Ona je istakla da je u prvoj polovini 2024. godine ukupna robna razmena između AP Vojvodine i Kine dostigla skoro 605 miliona evra, što predstavlja rast od gotovo 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Vojvodina ima potpisane sporazume sa devet kineskih provincija – Đilin, Hunan, Henan, Guangdong, Hajnan, Hebej, Fuđien, Šandong i Džeđang.

Na ceremoniji se obratio i potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Li Hongdžong koji je rekao da obe strane moraju da istražuju nove oblasti za dalju saradnju, jer postoji prostor za još čvršće veze.

Maja Gojković u radnoj poseti Kini: Vojvodina potpisala saradnju sa devetom po redu kineskom provincijom 2
Foto: Pokrajinska vlada

Gojković i guverner provincije Šandong Džou Naisijang potpisali su juče u Jantaju, Sporazum o saradnji AP Vojvodine i te kineske provincije.

Potpisanim Sporazumom omogućen je podsticaj u oblasti privrede, trgovine i turizma, kao i promovisanje zajedničkih investicija i investicionih projekata u poljoprivredi, preradi prehrambenih proizvoda, nauci i tehnologiji, obrazovanju, kulturi, saobraćaju i transportu.

Gojković se u Đinanu, glavnom gradu provincije Šandong, sastala i sa Džang Jangđinom, potpredsednikom kompanije „Shandong Hi-Speed Group“ koja 13 godina već realizuje velike infrastrukturne projekte u Srbiji.

Ova kineska kompanija u Vojvodini gradi brzu prugu na deonici od Lovćenca do Subotice, autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, brzu saobraćajnicu „Osmeh Vojvodine“, kao i uskoro pešačko-biciklistički most u Novom Sadu.

Delegacija Pokrajinske vlade posetila je i hram, rodnu kuću i kompleks filozofa Konfučija u gradu Ćufu.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari