Majdanpek: Posle ponovljenih izbora u lokalnom parlamentu najviše odbornika iz SNS, radikali ispod crte 1Foto: J. B. K.

Prema preliminarnim rezultatima glasanja u lokalni parlament, posle ponovljenih izbora, odbornika ima i Koalicija za Kraljevinu Srbiju – DSS, pa će u novom sazivu Skupštine opštine Majdanpek u odborničkim klupama biti predstavnici sa šest od sedam lista, koje su učestvovale na izborima.

U izbornu trku za 31 odborničko mesto u Skupštini opštine Majdanpek je na sedam potvrđenih lista ušao 141 kandidat. Posle izbora 3. aprila, a pre rešenja o ponavljanju izbora zbog uočenih nepravilnosti na četiri biračka mesta, po broju osvojenih glasova 19 odbornika imala je lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, pet „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, po tri grupe građana „Ne dam!“ i „Može i drugačije“ i jednog „Srpski pokret Dveri – Srcem za Majdanpek“.

Lokalni izbori ponovljeni su na četiri biračka mesta: Debeli Lug, Klokočevac, Kopana Glavica i Donji Milanovac koja su ukupno imala 1.464 upisana birača od kojih je u subotu 49,62 odsto iskoristilo svoje biračko pravo.

Prema preliminarnom izveštaju o rezultatima glasanja na izborima za odbornike Skupštine opštine Majdanpek koje je Danas dobio od nadležnih u Izbornoj komisiji opštine Majdanpek, računajući izbore održane 3. aprila i ponovljene 16. aprila, od 16.251 upisanog birača glasalo je 9.744 ili 59,96 odsto.
Nakon ponavljanja izbora, još jedna izborna lista prešla je cenzus i obezbedila jedan odbornički mandat. Koalicija za Kraljevinu Srbiju – DSS je sa 3,74 odsto osvojenih glasova dobila jedan odbornički mandat, ali je zato grupa građana „Može i drugačije“ ostala bez jednog odbornika.

-To što izbori nisu ponovljeni na mestima na kojima su zabeležene teške povrede biračkog prava, ali jesu na mestima na kojima je lista „Može i drugačije“ prvobitno osvojila najviše opozicionih glasova, pa čak i više od nekih režimskih stranaka, meni govori mnogo. Pre svega to da su na ovaj način ponovljeni izbori bili u službi SNS – da naknadnim kombinacijama poprave svoj izborni rezultat i da u lokalni parlament uguraju svoje priveske. Svakako, sa „Može i drugačije“ Majdanpek očekuje jedna nova snaga i nov pristup politici, nakon čega više ništa neće biti isto – prokomentarisao je za Danas prvi na ovoj listi Martin Bežinarević.

Na osnovu preliminarnih rezultata sa 53,10 odsto osvojenih glasova, listi „Aleksanadar Vučić – Zajedno možemo sve“ pripalo je 19 odborničkih mandata, a listi „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ sa 13,83 odsto glasova pet odborničkih mandata.

Grupa građana „Ne dam!“ dobila je poverenje 10,48 procenata izašlih glasača i tri odbornička mesta, grupa građana „Može i drugačije“ sa 8,04 odsto glasova dva odbornika, „Srpskom pokretu Dveri – Srcem za Majdanpek“ je 5,11 odsto glasova obezbedilo jedno mesto u lokalnom parlamentu koliko ima i „Koalicija za Kraljevinu Srbiju – DSS“ sa 3,74 odsto glasova.

Ispod cenzusa ostala je jedino lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ sa 1,91 odsto glasova. Inače, nevažećih listića je bilo 370 odnosno 3,80 procenata.

Ukupan izveštaj o rezultatima glasanja na izborima za odbornike Skupštine opštine Majdanpek, kažu u Izbornoj komisiji, biće utvrđen u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari