Majstorović: Proširenje u drugom planu 1Foto: Medija centar

Austrija preuzima predsedavanje Evropskom unijom (EU) u trenutku kada se Unija suočava sa različitim unutrašnjim izazovima, izjavio je predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srdjan Majstorović i ocenio da je izuzetno važno da se Srbija, u takvim okolnostima, u potpunosti posveti jačanju primene neophodnih reformi.

Kako je saopšteno, on je objasnio da misli na sve oblasti obuhvaćene pristupnim pregovorima, kako bi poslala nedvosmislenu poruku o vlastitom kredibilitetu kada je u pitanju proces pristupanja EU.

Majstorović je medju izazove sa kojima se suočava EU uvrstio pitanja bezbednosti i migracija, budućnost Unije, ali i izbore za Evropski parlament 2019. godine.

Slogan predsedavanja Austrije ukazuje na najznačajnije teme koje su u fokusu institucija EU i zemalja članica, naglasio je Majstorović, koji smatra da tema proširenja, za razliku od bugarskog predsedavanja, „sada naizgled prelazi u drugi plan“.

Prema objašnjenju Majstorovića, za Austriju će prioriteti pravashodno biti bezbednost, borba protiv ilegalne imigracije, zaštita spoljnih granica EU, digitalizacija, održavanje stabilnosti u evropskom susedstvu, a zatim i dalja podrška procesima evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

Uprkos izostanka ekspilicitnog pominjanja proširenja, on očekuje da Austrija nastavi da promoviše saradnju Unije sa zemljama Zapadnog Balkana, njihovo bliže povezivanje u okviru Berlinskog procesa i nastavak njihovog pristupanja EU.

Komentarišući otvaranje dva nova poglavlja za Srbiju, Majstorović je istakao da su to dobre vesti, ali i dodao da suština pregovaračkog procesa nije u otvaranju poglavlja.

„Otvaranje poglavlja predstavlja pozitivnu vest, međutim napredak na putu ka članstvu u EU se meri stepenom spremnosti preuzimanja obaveza koje proističu iz članstva, a ne otvaranjem poglavlja“, predočio je Majstorović.

On je ukazao da je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije iz aprila ove godine, na žalost, „veoma jasno ukazao da je Srbija, uprkos otvaranju poglavlja, od 2015. godine načinila mali pomak kada se radi o stepenu spremnosti da postane članica EU“.

Prema rečima Majstorovića, „pravim uspehom se može smatrati samo ispunjavanje neophodnih uslova za zatvaranje poglavlja, jer to znači da je Srbija zaista spremna da preuzme sve svoje obaveze u punom kapacitetu“.

On smatra da je, istovremeno, potrebno značajno unaprediti informisanje javnosti o neophodnim reformama u vezi evropskih integracija.

To je način da se građani građani zainteresuju i aktivnije uključe u ovaj proces, a njihova očekivanja usklade sa realnim okolnostima, i tako pripreme za odluku na referendumu o pristupanju Srbije EU, zaključio je Majstorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari