Makedonci odgovorili Dačiću

Ostavite komentar


  1. Čini se da ovaj gospodin, Risto Nikovski, nije ni lud ni potkupljen niti je na nečijoj izbornoj listi i da samo misli svojom glavom. Jednostvano samo iznosi činjenice. Nije ovde problem Dačić, razumete..

  2. Makedonci nisu srbima prijatelji jer ne mogu ocima da nas vide. Mi srbi kao kulturan i domacinski narod treba da gajimo samo kurtuazne dobrosusedske odnose bez emocija i uplitanja kako izgledaju tudja dvorista. Konacno treba da budemo svesni da u okruzenju imamo malo prijatelja i to nisu bivse jugoslovenske republike.

  3. Ipak, suvereno pravo svake države je da sama odredi svoje ime odnosno međunarodno-pravni identitet. Ovo ne zavisi od svih pogrešnih predstava koje Makedonci imaju o svojoj ili tuđoj istoriji. Jednostavno, svaka država ima pravo na samo-opredelenje sopstvenog pravnog identiteta. Pravni identitet je "esencijalni element" pravnog subjektiviteta međunarodnog lica, kao što je država (pa i organizacija). Pravni identitet države je ime države u međunarodnom opštenju i vršenju svih pravnih poslova u vezi sa predstavljanjem ovog pravnog lica. Puna pravna sloboda pri izboru državnog imena (elementa državnosti) onemogućava drugim subjektima da se mešaju u izbor državnog imena. Kako sada stvari stoje Makedonija sa 134 priznanja u UN-u ima dobre šanse da promeni referencu BJRM u Republika Makedonija.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.