Makedonija: Moguća izmena Ustava 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlada Makedonije je najavila da će popodne razmatrati predlog za izmene Ustava radi promene naziva države u „Severna Makedonija“, na šta se obavezala Sporazumom sa Vladom Grčke.

Da bi Sobranje izglasalo ustavne promene vladajućim strankama porebna je podrška najmanje devet poslanika opozicione VMRO-DPMNE.

U najavi se navodi da će Vlada održati vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu ce biti samo jedna tačka: „Predlog parlamentu za pristupanje izmenama Ustava Makedonije sa smernicama za ustavne izmene i dopune“, preneli su mediji.

Da bi u Sobranju izglasala ustavne promene, vladajućim strankama SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im je porebna podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Premijer Zoran Zaev je u intervju za grčki „Euronjuz“ rekao da Makedoniji nisu potrebni izbori, i da su u toku konsultacije sa poslanicima oko podrške ustavnim izmenama.

Tokom vikenda su se u makedonskim medijima pojavile informacije da neki poslanici opozicije pregovaraju sa predstavnicima vlasti o podršci izmenama Ustava.

Ranije je najmanje 20 od ukupno 48 poslanika VMRO-DPMNE najavilo da neće glasati za promenu naziva države u „Severna Makedonija“.

TV Telma piše da bi predlog Vlade mogao da se nađe u skupštini već sutra ujutro.

Predviđeno je da se rasprava u Sobranju završi u roku od najviše deset dana posle čega bi trebalo pristupiti usvajanju ustavnih amandmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari