Zašto Makron zaista dolazi u Srbiju i šta o njegovim ciljevima pišu francuski mediji? 1

Francuski mediji prenose da predsednik Francuske Emanuel Makron danas i sutra boravi u poseti Srbiji uz ocenu da ta poseta dolazi u osetljivom trenutku za Francusku usred političke nesigurnosti i traganja za premijerom i novom vladom.

List Parizijen (Le Parisien) preneo je da, usred političke krize, Makron danas i sutra „beži u Srbiju“ gde je moguće sklapanje ugovora o prodaji 12 aviona „Rafal“.

„Kad stvari zaguste u Parizu, predsednik (Makron) putuje i bira međunarodnu scenu, svoju rezervisanu oblast. Posebno rezervisanu, ako putovanje završi potpisom velikih ugovora. To bi trebalo da bude slučaj sa Srbijom, gde će ga primiti tamošnji predsednik Aleksandar Vučić“, ocenio je list.

Pariski dnevnik je dodao da Vučić planira kupovinu 12 aviona „Rafal“ kako bi obnovio „flotu starih postsovjetskih Migova“.

List Liberasion (Liberation) piše danas da Makron „ide na poslovno putovanje u Srbiju gde će se sastati sa nacionalnističkim i populističkim predsednikom Vučićem“.

„Uprkos kršenju ljudskih prava i bliskosti srpskih vlasti Moskvi, prodaja 12 ‘Rafala’ trebalo bi da bude ozvaničena“, preneo je list.

Portal Sid uest (Le Sud Ouest) ocenio je da iako je Francuska ostala diskretna o prodaji aviona i ugovoru vrednom tri milijarde evra, „to nije slučaj sa Srbijom, koja ističe važnost tog projekta“.

List Mond (Le Monde) ima sličnu ocenju navodeći da uprkos „velikog opreza Jelisejske palata o temi prodaje aviona usred političke krize u Francuskoj, očekuje se konkretizacija ugovora sa Beogradom, inače poznatom po bliskim vezama sa Moskvom“.

Sajt Se njuz (C News) prenosi da Vučić, koji je na vlasti od 2012. godine, ne krije svoje simpatije prema ruskom predsednikom Vladimiru Putinu.

„Pored toga, Srbija i Kina su u maju potpisale sporazum o gradnji zajedničke budućnost, čime je ta balkanska zemlja prva u Evropi koja je sklopila takvo partnerstvom sa Pekingom“, naveo je taj francuski sajt.

Radio Frans enternasional (RFI) je ocenio da je „Makronov tajming za posetu Srbiji iznenađujući, jer dolazi usred konsultacija za izbor novog premijera“.

Makron stiže danas posle podne u dvodnevnu posetu Srbiji, gde će posle sastanka sa Vučićem biti potpisano više bilateralnih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari