Makron i Vučić: Predviđeno obraćanje građanima na Kalemegdanu 1foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT (arhiva)

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Markon koji u ponedeljak, 15 jula, dolazi u Beograd, „obratiće se građanima“ na Kalemegdanu kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, rekla je danas Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević.

Ona je, za Televiziju Prva, uoči dvednevne posete Makrona rekla da njegova odluka da se „obrati na Kalemegdanu“ govori o „bliskosti dva naroda i o značaju koju pridaje svojoj poseti Srbiji“, te da se očekuje da tamo tada bude „više hiljada gradjana“.

Navela je da je za ponedeljak planirano da Makron, odmah po dolasku na Aerodrom „Nikola Tesla“, kojim rukovodi francuska kompanija „Vansi“, s Vučićem „otkrije tablu kojom se obeležava početak modernizacije“ tog aerodroma.

Prvog dana je predviđeno da dva predsednika polože vence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, i na spomenik Milunki Savić, koja posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, medju kojima francuski Orden Legije časti.

U planu je, drugog dana, u utorak, da se „posredstvom Francuske ambasade“, dvojica predsednika sretnu i razgovaraju s mladima.

Ambasador Francuske: Makronova poseta znak interesovanja za Srbiju i region

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je danas u Beogradu da je poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji, u ponedeljak i utorak, 15. i 16. jula, znak interesovanja Pariza za Srbiju, „prvog partnera u regionu“, i znak interesovanja za Balkan.

„To će biti prva poseta predsednika Francuske Beogradu od decembra 2001, (…) Ona pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan uopšte, i našu želju da našim bilateralnim odnosima sa Srbijom – svakako našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek“, izjavio je Mondoloni na prijemu povodom francuskog nacionalnog praznika, Dana pada Bastilje.

Ambasador je naveo da su francusko-srpski odnosi u prethodnih godinu dana bili veoma bogati, pre svega povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije, uz proslavu 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Sa našim srpskim prijateljima smo obeležili stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije koje su izvojevale srpske, francuske i savezničke trupe 1918. godine (…) Najzad, od početka 2019. proslavljamo 180. godišnjicu ponovnog uspostavljanja naših diplomatskih odnosa – zasnovanih u 13. veku, ponovo uspostavljenih 1839. godine. Mi se danas aktivno trudimo da damo novu dinamiku tim odnosima u prijateljskom duhu“, rekao je Mondoloni.

Po njegovim rečima, Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u ponedeljak otkriti obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Mondoloni je pozitivno ocenio političke i ekonomske odnose Srbije i Francuske što je ilustrovao posetama Vučića i premijerke Ane Brnabić Parizu, dolaskom Makrona u Beogradu iduće nedelje, ministarskim i parlamentarnim posetama, uspehom francuske firme da dobije koncesiju za beogradski aerodrom, projekta u Vinči i drugih koji su u toku ili u planu.

Saradnja postoji i u oblasti bezbednosti, naveo je ambasador i zahvalio Srbiji zbog uloge u očuvanju regionalne stabilnosti i učešća u mirovnim operacijama, uz francusku vojsku.

Ambasador je najavio otvaranje  u Beogradu regionalne kancelarije Francuske za razvoj, kao pomoć Srbiji u „učvršćivanju evropskih veza“ i obezbedjivanju „tranzicije ka održivom razvoju“.

„Živela Francuska, živela Srbija, živelo francusko-srpsko prijateljstvo!“, završio je govor Mondoloni i izrazio žaljenje što nema dovoljno vremena da uči srpski.

Na prijemu u Ambasadi Francuske su bili predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, šef misije OEBS, Andrea Oricio, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, diplomatskog kora, Vojske Srbije, policije, verskih zajednica i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari