Makron na "Iksu" pisao ćirilicom: Čuvam dragu uspomenu 1Foto: R.Z./ATAImages

Predsednik Francuske Emanuel Makron napisao je na društvenoj mreži „Iks“ na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, posle sinoćnjeg sastanka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, da je iskrena radost vratiti se u Srbiju i da čuva dragu uspomenu na svoju posetu pre pet godina.

„Čuvam dragu uspomenu na svoju posetu pre pet godina u Srbiji. U svetu gde je sve nestabilno, lepo je imati pouzdane prijatelje i istorijske konstante. Delimo ih. Iskrena radost je vratiti se“, napisao je Makron na Iksu.

On je uz tvit priložiio i fotografiju iz 15. jula 2019. gde zajedno sa Vučićem stoji ispred Spomenika zahvvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

„Na spomeniku, koji je u srcu Beograda napisane su reči: ‘Mi volimo Francusku’. To je snaga našeg prijateljstva, isklesana u kamenu. U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu“, napisao je on tada.

Makron je juče popodne doputovao u posetu Srbiji. Sinoć su potpisani brojni bilateralni sporazumi, mešu kojima i ugovor o nabavci aviona „rafal“.

Drugog dana posete, predviđeno je da Makron zajedno sa Vučićem ode u Maticu srpsku u Novom Sadu, kao i u kompaniju Šnajder elektrik. Na kraju posete, prisustvovaće otkrivanju ploče povodom završetka radova na modernizaciji aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine, kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Vučić je u zvaničnoj poseti Parizu boravio u aprilu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari