Makron nakon sastanka sa Vučićem: Rafali kao simbol strateške saradnje Srbije i Francuske 1Foto: R.Z./ATAImages

– Želeo bih svojom posetom danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vama mesto u Evropskoj uniji – rekao je fransuki predsednik Emanuel Makron nakon sastanka sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem tokom kog je potpisan niz bilateralnih dokumenata.

Makron je rekao da je u poslednjih pet godina došlo do velikih promena na svetskoj sceni, a da je u ovom periodu došlo do znatnog povećanja saradnje i utemeljenja prijateljstva između Francuske i Srbije.

„U poslednjim godinama mnogo toga je napredovalo, ali se i promenilo na međunarodnoj sceni. Naša saradnja doživela je novi uzlet, što pokazuju i razgovori u Beogradu, ali i Parizu. Vašoj zemlji mesto je u Evropskoj uniji“, rekao je Makron.

Francuski predsednik osvrnuo se na projekat Aerodroma „Nikola Tesla“ koji je trenutno u toku u partnerstvu Francuske i Srbije, kao i na niz projekata na kojima ove dve zemlje trenutno rade ili planiraju da započnu.

Makron je istakao da je trenutni fokus formiranje bilateralnih odnosa u kontekstu nestabilne geopolitičke situacije u svetu, a da je partnerstvo sa Srbijom Francuskoj od velike važnosti.

„Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna jaka i suverena Evropska unija“, rekao je Makron.

Francuski predsednik istakao je da Srbija na polju evrointegracija uživa potpunu podršku Francuske u svakom pogledu i da se u bliskoj budućnosti raduje otvaranju novog pregovaračkog poglavlja.

Makron je istakao da je svestan da Srbija teži nezavisnosti i suverenitetu i napomenuo da EU to može i da garantuje zahvaljujući politikama strateške ekonomije koje garantuje zemljama članicama.

Francuski predsednik osvrnuo se i na potpisani sporazum o metalima od strateškog značaja, ističući da ga partnerstvo u ovoj oblasti raduje. Dodao je da je svestan tenzija i strasti prisutnih u javnom mnjenju kada je u pitanju ova tema u Srbiji.

Makron je rekao da i Francuska trenutno radi na ovakvim projektima, te da je saradnja dve vlade po ovom pitanju od velike važnosti kako bi se obezbedili najviši standardi za izvršenje radova, napomenuvši da je finalna odluka i dalje u rukama Srbije, kao suverene zemlje.

„Rat se vratio u nekoj drugoj formi na evropski kontinent u formi agresije Rusije na Ukrajinu. Sem tih pitanja koja sebi postavljamo, pa i sumnji koje nas obuzimaju, moja poruka je jednostavna: EU i njenim državama članicama je potrebna jaka i demokratska Srbija na njihovoj strani, a Srbiji je potrebna jaka i suverena EU da brani i promoviše svoje interese,“ kazao je on.

Francuski predsednik je dodao da je srpski izbor francuskih borbenih aviona Rafal „jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između dve zemlje u sklopu snažne suverene Evropske unije.“

„Dragi Aleksandre, još jednom hvala na strateškim odlukama koje ste danas doneli, na angažmanima koje ste preuzeli. Odluke koje su danas donete nastavljaju slavnu prošlost,“ rekao je Makron.

Francuski predsednik dotakao se teme dijaloga Beograda i Prištine, napomenuvši da Francuska insistira na obrazovanju Zajednice srpskih opština na severu Kosova, ali da takođe apeluje na odlučnost obe strane da dođe do normalizacije odnosa unutar pregovora uz posredovanje Evropske unije.

„Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je sastavni deo približavanja Evropskoj uniji. I to pitanje neće biti rešeno bez kompromisa obe strane. Čestitam srpskim organima na odlukama od kraja prošle godine što je omogućilo sprovođenje sporazuma iz Ohrida. Rekli smo da smo zabrinuti u vezi sa nedavnim jednostranim potezima Kosova i oni nisu dobar znak. Pratićemo pažljivo i posvećeni smo formiranju ZSO,“ naveo je Makron.

Odgovarajući na pitanja novinara, Makron je rekao da je sporazum o prodaji borbenih aviona „Rafal“ Srbiji veoma važan i da mnogi zameraju Srbiji jer ima partnerstvo sa Rusijom i Kinom, a da sada ima partnerstvo sa Francuskom.

„Poštujem partnerstvo i sa drugim zemljama, ali ovo je strateška promena. Ovo je pokazatelj evropskog duha,“ rekao je Makron na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Francuske je dodao da veruje da je Srbija važno mesto za bezbednost celog kontinenta.

Na pitanje da li ima garancije da Srbija neće prodavati dalje „Rafale“ ka Rusiji ili ih koristiti da preti u regionu, pre svega Kosovu, Makron je rekao da ima poverenje da će ono što su zajedno definisali u ugovoru, tako i biti.

„Budite sigurni da smo sve radili kako treba,“ rekao je Makron i dodao da imaju garancije i standarde koji štite veštine i znanja koja dolaze iz Francuske.

On je rekao da su i Grčka i Hrvatska u „Rafal klubu“ i da je to prilika za regionalnu integraciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da francuski novinari uvek misle da će Srbija da sarađuje sa Rusijom, da on neće da se izvinjava zbog toga.

Vučić je naveo da zna da bi Makron voleo da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali da Srbija to nije uradila, da ga nije sramota zbog toga i ne želi da se pravda.

On je dodao da Srbija nije uradila ništa protiv Ukrajine, da podržava njihov teritorijalni integritet i Povelju Ujedinjenih nacija i da je dala više pomoći nego svi ostali na Balkanu „pa puta 20.“

On je rekao da su razgovori oko „Rafala“ bili veoma teški.

„Ni za šta na svetu ne bismo dali transfer tehnologije. To nije jeftina, ali je velika stvar. Prvi put u istoriji imaćemo zapadnu proizvodnju lovaca koji će da štite nebo Srbije. Mislim da je to dobar put u odnosima Francuske i Srbije,“ rekao je Vučić.

On je rekao da su, prema mišljenju u Srbiji, „Rafali“ među najboljim avionima u svetu, ali da Srbija ne može da ima meteor raketu, ali da će on oko toga „smarati“ Makrona.

Predsednik Francuske danas je otpočeo svoju dvodnevnu posetu Srbiji. Na Aerodromu „Nikola Tesla“ Makrona je dočekao predsednik Aleksandar Vučić, nakon čega je usledio svečani doček ispred Palate Srbija uz državne i vojne počasti, a zatim je usledio sastanak dva predsednika i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Ovo je 22. put da se ova dva državnika sastaju, a Makron je u poseti Srbiji poslednji put bio 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari