Dolazak holandskog ministra spoljnih poslova Maksima Ferhagena 16. decembra u Beograd biće prilika da državni zvaničnici Srbije, na osnovu razgovora s njim, odluče kada bi trebalo podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, saznaje Danas iz izvora bliskih državnom vrhu.

Prekjučerašnja odluka Saveta ministara spoljnih poslova EU o zelenom svetlu za početak primene Prelaznog trgovinskog sporazuma od 1. januara sledeće godine, podstakla je nova razmišljanja o tome kada Srbija treba da podnese kandidaturu i, ako to uradi do kraja godine, da li će time iziritirati Holandiju koja samo što je ublažila svoj tvrdokorni stav prema Srbiji.

Kako je Danasu rečeno, Holandija nije jedina zemlja koja se protivi srpskom preskakanju proceduralnih koraka na putu ka EU, ali je najvidljivija. Nemačka se drži u senci, kao i Velika Britanija, a i šef francuske diplomatije Bernar Kušner u par navrata je bio skeptičan. S druge strane su države direktno naklonjene Beogradu – Italija, Španija i Grčka.

Maksim Ferhagen je i posle odluke o deblokadi Prelaznog sporazuma rekao da je preuranjeno da Srbija u ovom trenutku podnese zahtev za dobijanje statusa kandidata i da najpre treba da počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima zemalja članica Unije.

– Naravno, svaka zemlja je suverena u odlučivanju kada će da podnese zahtev za članstvo u EU. Srbiji niko ne može da nametne termin za taj potez, ali odluku o prosleđivanju njene aplikacije od Saveta ministara ka Evropskoj komisiji moraju da donesu sve članice EU. Naš stav je da Srbija ne treba da bude nestrpljiva i da treba da sledi normalan redosled poteza. Znači, prvo odluka o početku ratifikacije SSP-a, pa onda aplikacija – bio je jasan Ferhagen.

Ministri su u utorak u Briselu odlučili da odluku o početku ratifikacije SSP-a donesu u junu 2010, posle novog izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije s tim sudom.

Ferhagen je naglasio da se nada da će u narednih šest meseci Beograd potvrditi dosadašnji pozitivan nivo saradnje s Tribunalom u Hagu, ili da će do tada Ratko Mladić biti uhapšen, što bi praktično momentalno označilo početak ratifikacije SSP-a.

Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka i nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije, kaže za Danas da su se stekli pravni i proceduralni uslovi za podnošenje kandidature, jer je odluka o deblokadi PTS ne samo odluka o početku njegove primene od strane EU nego i priznavanje iskustva Srbiji u primeni tog sporazuma („trek rekord“). Ona nije želela da Ferhagenovu posetu stavlja u kontekst podnošenja kandidature.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je juče da je za Beograd konačno došao trenutak da podnese kandidaturu za članstvo, koji bi trebalo da nastupi pre Božića. On je kazao da su deblokada PTS i ukidanje viza za Srbiju važni signali iz EU. Fratini očekuje da bi polovinom 2010. moglo da dođe i do odmrzavanja SSP-a.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral rekao je juče da je sledeći „prirodni korak“ Srbije podnošenje kandidature za članstvo i da „za to sa srpskim vlastima treba utvrditi dobar scenario“.

Nema povlašćenog tretmana za Srbiju

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta Majkl Gejps preneo je šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću da Britanija snažno podržava proces proširenja EU na Balkan, ali je nagovestio da je, i posle odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, prerano za podnošenje kandidature za članstvo. Gejps je za BBC izrazio nadu da će „doći do napretka i po tom pitanju, mada će Srbija, kao i sve ostale zemlje, morati da ispuni uslove EU“. „Neće biti nikakvog povlašćenog tretmana. Istovremeno, Srbija je važna zemlja i bila bi prava šteta ako njeno približavanje EU iz nekog razloga bude usporeno“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari