Ko je Maksim Rešetnjikov, ruski ministar, zbog kog je Fon der Lajen otkazala sastanak sa Vučevićem? 1Foto: Instagram/Miloš Vučević, Ilustracija: Danas

Maksim Rešetnjikov, ruski ministar koji se u Beogradu sastao sa Milošem Vučevićem, zbog čega je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, otkazala sastanak sa srpskim premijerom, pripada krugu ruskih političara i stručnjaka zaduženih za ekonomiju pod zapadnim sankcijama.

Maksim Genadijevič Rešetnjikov je imenovan pre doba sveopštih zapadnih sankcija – prema dostupnim podacima, 21. januara 2020, dan nakon smenjivanja premijera Dmitrija Medvedeva i raspuštanja njegovog kabineta.

Imenovan je predsedničkim ukazom Vladimira Putina, za ministra ekonomskog razvoja Ruske Federacije u kabinetu Mihaila Mišustina.

Prema dostupnim podacima, iste godine Rešetnjikov je pristupio ruskoj vladajućoj partiji Jedinstvena Rusija, a naredne postao član užeg rukovodstva.

Ostao je do danas na ministarskoj dužnosti, a u međuvremenu je i sam lično sankcionisan.

U februaru 2022. Rešetnjikov je stavljen na listu sankcija Evropske unije jer je „odgovoran za pružanje finansijske i materijalne podrške i koristi od ruskih donosilaca odluka odgovornih za aneksiju Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine“.

Ujedinjeno Kraljevstvo ga je sankcionisalo u martu, Novi Zeland u aprilu, a u junu 2022. Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo mu je sankcije kao članu Vlade Rusije u skladu sa Izvršnom naredbom 14024.

U novembru 2023. Rešetnjikov je izjavio da kada je o zapadnim sankcijama reč, „ekonomija Rusije prošla najteži period, period obnove, ali je da sada pred njom novi zadatak – održavati razvoj ekonomije u uslovima velikih kamatnih stopi i teškog pristupa izvorima finansiranja“.

Dodao je i da je u tu svrhu „na federalnom nivou kreiran niz instrumenata kako bi se subjektima (Ruske Federacije) pomoglo pri rešavanju zadataka“.

Maksim Rešetnjikov karijeru je počeo kao 1998-2002, u IT kompaniji Prognoz koja je radila projekte za vladine ustanove.

Pojedini izvori dovode ga u vezu sa Sergejom Sobjaninom, gradonačelnikom Moskve, navodeći da je Rešetnjikov autor investicionog plana za rusku prestonicu iz 2014. godine.

Rođen u Permu 1979, Rešetnjikov je obrazovanje stekao na Državnom univerzitetu u Permu, gde je diplomirao ekonomiju i matematiku, i rano se uključio projekte vezane za lokalnu administraciju.

Imenovan je za guvernera Permske oblasti 2017. godine, a njegov trogodišnji angažman na toj funkciji prepuručio ga je za dalje napredovanje. Ima doktorat iz ekonomskih nauka.

Smatra se da kao ministar, Rešetnjikov upravlja ključnim aspektima ekonomske politike Rusije, sa naglaskom na prilagođavanje ekonomskim pritiscima.

U zvaničnoj biografiji piše da je oženjen, da ima ćerku i dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari