Mali optužio Aleksića da ga neko plaća za to što govori, opozicija traži izvinjenje od ministra 1Printskrin RTS

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodsne stranke, tokom rasprave o amandmanima o budžetu za 2023. godinu i prateće zakone u Skupštini Srbije primetio je da nema para za vojsku, ali da ima za najsavremeniju opremu za prisluškivanje. Na to je reagovao ministar finansija Siniša Mali, optužujući Aleksića da širi defetizam, ali i da opozicija za to što priča verovatno dobija novac.

„Na stanju je masovan odliv vojske. Moj amandman vezan je za to da se pripadnicima vojske povećaju plate za minimum 30 odsto, a na delu je i masovna zlouptreba vojske koja služi za kampanju ove vlasti i Aleksandra Vučića. Njih 7.500 je sada raspoređeno duž linije sa Kosovom i Metohije i drže ih u taktičko borbenim grupama. Vrlo dobro zna i ministar odbrane kakva je popunjenost brigada u vojsci Srbije, zbog čega ona nije operativno osposobljena. Njima to i nije bitno, pa pokušavaju da to reše tako što će u vojsku da šalju sve one koji nisu služili vojsku a imaju do 40 godina“, rekao je Aleksić.

On je upitao i šta radi Đura Jovanić, šef VBA, a onda je konstatovao da proganja opoziciju.

„Para za vojnike nema, ali ima za najsavremeniju opreme za prisluškivanje“, rekao je Aleksić i dodao da se „Slobodan Tešić, kao kadar SNS i dalje bogati ,a da mu u tome pomažu Nenad Miloradović, siva eminencija Ministarstva odbrane, Đura Jovanić iz VBA, kao i Brana Prostran koji je prijatelj porodice Vučić“.

„On sa njima putuje, pravi zgrade, on zajedno sa svima vama uništava odbrambenu industriju Srbije“, poručio je Aleksić izazvaši salvu replika.

Najglasniji među glasnim naprednjacima, bio je ministar finansija Siniša Mali koji je upitao Aleksića da li je svestan šta radi.

„Širite defetizam i lažete. Jeste li svesni koliko lažete i radite protiv svoje zemlje, pa kao da neko, a verovatno vas i stvarno plaća. Treba da vas bude sramota. Ponosni smo na našu vojsku i vojnike i čuvaćemo Kosovoi Metohiju“, rekao je Mali praćen burnim apaluzom vladajuće većine, ali i negodovanjem poslanika opozicije koja je zatražila od ministra izvinjenje, kao i reakciju predsedavajuće parlamenta Snežane Paunović po poslovniku.

Borko Stefanović, poslanik Ujedinjenih, rekao je da najmanje što ministar može da uradi u ovom trenutku je da se izvini opoziciji.

„Rekli ste da nas neko plaća i aludirali ste da nas plaćaju neke strane službe. To je krajnje uvredljivo i to je lepljenje mete na glavama ljudi iz opozicije. Gosodine Mali ako možete da sakupite ljudsku snagu i da se na neki način ogradite od sopstvene izjave. To bi bi bilo blagotvorno“, poručio je Stefanović ministru.

Iz klupa namenjenih predstavncima Vlade Srbije , međutim, pre redovne jednočasovne pauze za ručak nije stiglo izvinjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari