Mandić: U Hrvatskoj me godinama optužuju za jugonostalgiju 1Foto: www.wikipedia.org /By SpeedyGonsales

Odnosi Srbije i Hrvatske su loši zahvaljujući elitama na vlasti i sa jedne i sa druge strane, koje međusobno jedna drugoj podmeću noge, ocenio je za NIN književnik Igor Mandić.

Loši su i krivicom svih nas koji dopuštamo da nas elite ponovo vode u ćorsokak na kome su samo ubistva i groblja, ili Jasenovac i Srebrenica, svejedno, sve je jednako grozno, ocenio je Mandić.

Ja ne zagovaram nikakvu obnovu stare Jugoslavije, niti stvaranje nove, rekao je Mandić i dodao da ga u Hrvatskoj godinama optužuju za „jugonostalgiju“ i „uvlačenje Srbiji u dupe“.

Mislim da se može ponovo dogoditi neka razumna asocijacija Hrvatske i Srbije u bilo kojim granicama, rekao je on i podsetio da je Franjo Tuđman u promeni Ustava 1997. godine „izričito“ napisao da Hrvatska nikada ne sme stupiti u međudržavne odnose sa državama bivše Jugoslavije.

Prema tome, ako bi Srbija – kao muva bez glave kao mi – ušla u Evropsku uniju, onda bi Hrvatska morala izaći iz Evrope, to bi bila jedina logična posledica. Radovao bih se toj komediji, rekao je Mandić.

Mandić navodi i da ustašku domovinu ne može da voli, niti će voleti išta što je u Hrvatskoj ustaško.

Neću reći da sam bio lud za socijalističkom Hrvatskom, nisam se baš osećao kao riba u vodi u sistemu koji su vodila deca iz kumrovačkog inkubatora, dodao je on.

Zato sam celi život nesretan, bez domovine, bez vere, otpadnik od svih vrsta religija, istakao je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari