Manjinska inicijativa: Romski glasovi ponovo zloupotrebljeni na izborima za mesne zajednice 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Udruženje građana „Manjinska inicijativa“ pozvalo je danas institucije da spreče „zloupotrebu romskih glasova“ na izborima za mesne zajednice i ocenilo da ta zloupotreba može da nanese „nesagledivu štetu romskoj zajednici“.

Ta organizacija civilnog društva u saopštenju je navela da su danas u Opštini Kikinda održani izbori u mesnim zajednicama, a da su na glasačka mesta tokom dana Romi dovoženi „organizovano, u vozilima bez registarskih tablica, od strane ne-Roma“.

U saopštenju se navodi i da se policija nije oglašavala povodom tih vozila bez identifikacije, odnosno registarskih tablica.

Prethodno je TV N1 objavila da je u više vojvođanskih opština i sela, na izborima za savete mesnih zajednica u kojima su na listama bili i opozicioni ili nezavisni kandidati, uočeni pritisci na birače, kao i organizovana glasanja.

„Manjinska inicijativa“ je navela da se Romi „podmićuju i potplaćuju“ da glasaju za vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) „na svim nivoima“.

„Poznato je da im SNS članovi kao i SNS saradnici dele pakete, a i daju novac da bi se zaokružio broj na glasačkom listiću koji predstavlja SNS. Važno je napomenuti da Romi žive u romskim naseljima, koja su 365 dana u godini pod opsadom od strane Roma koji sarađuju sa SNS-om, ali i policije koja, neretko, primenjuje silu“, navodi se u saopštenju.

Prema oceni te nevladine organizacije, krše se Ustav i zakoni, ali se takođe i kreira atmosfera „mržnje i netorelancije većinskog i drugih naroda prema Romima“.

„Većinski narod krivi Rome za takve nameštene izborne pobede, a suština je da su krivi država, policija, sudstvo, SNS i predsednik (Aleksandar Vučić) lično, jer zloupotrebljavaju socijalnu situaciju najsiromašnijeg i (najranjivijeg) dela stanovništva“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari