Manojlović o navodnom proglašenju okupacije na Kosovu: Potpuno smo sigurni da se to neće desiti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je danas, komentarišući navode pojedinih medija da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasiti okupaciju na Kosovu i Metohiji, da je potpuno siguran da se to neće desiti.

„Ja mislim da je ta politika gde vi jedno govorite u medijima i tabloidima, drugo kod stranih ambasadora, treće za Srbe na Kosovu, a četvrto za biračko telo, dovela u neku ruku do kraha politike koju su vodile različite vlasti, ali prvenstveno poslednja“, rekao je Manojlović za televiziju N1.

Ocenio je da sve to možda i simbolizuju „izbledele srpske zastave koje su politički postavljene“ na šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Govoreći o situaciji na severu Kosova i Metohije, ocenio je da je to, neračunajući Ukrajinu u kojoj je rat, mesto na kome se najviše krše ljudska prava, dodajući da su „ljudi ostavljeni sami sebi“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za danas obraćanje povodom situacije na Kosovu i Metohiji, a deo medija preneo je da je jedna od mogućnosti o kojoj će predsednik govoriti – okupacija dela teritorije Srbije, odnosno Kosova i Metohije.

Sa druge strane, Kossev prenosi da je srpski ambasador u Podgorici Nebojša Rodić na sastanku sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem izneo zvaničan stav Srbije – za izlazak iz krize na severu Kosova potrebni su što skoriji lokalni izbori u četiri opštine, hitan povratak 700 srpskih policajaca u kosovsku policiju, povratak srpskih sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), oslobađanje političkih zatvorenika i deblokada uvoza srpske robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari