Po zahtevima opozicije vanredna sednica Skupštine grada Kragujevca o Tržnici i „slučaju Servis” 21. maja 1Foto: Z. S. M.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Ivica Momčilović zakazao je vanrednu sednicu za 21. maj zbog zahteva opozcije da se formiraju anketni odbori koji će razmatrati višegodišnju obnovu Gradske tržnice i „slučaj Zastavin servis”.

Sednica Skupštine grada Kragujevca nastavljena je posle jednočasovne pauze.

Današnja sednica Skupštine grada Kragujevca koja sa prekidima i odlaganjima traje od 24. aprila počela je sa jednosatnom pauzom zbog nastavka konsultacija sa šefovima odborničkih grupa.

Za ovu odluku na predlog Ivice Momčilovića predsednika gradske Skupštine glasalo je 44 odbornika. Inače, sastanak sa šefovima odborničkih grupa počeo je jutros u osam sati.

– Sastanak šefova odborničkih grupa kod predsednika Skupštine završen je bez uspeha, kaže za Danas Veroljub Stevanović, zamenik šefa odborničke grupe koju čine POKS i Zajedno za Šumadiju.

Predstavnici opozicije, kako kaže Stevanović, predložili su da se prekine redovna sednica, onda otpočne sa radom po sednici po hitnom postupku („slučaj Servis”), da odbornici vladajuće većine daju kvorum i da se o toj temi diskutuje, pa tek onda nastavi sa redovnom sednicom i da odbornici opozicije uzmu aktivno učešće u njoj.

– Predstavnici vlasti su to odbili, i predlažu da se o toj tački razgovora na narednoj sednici uz preformulaciju zahteva, to jest odustajanje od traženja odgovornosti gradonačelnika, kako smo između redova mogli da protumačimo. Stav Zajedno za Šumadiju da je ovaj zahtev neprihvatljiv, pre svega što smo tri puta do sada izigarani od strane predsednika i predstavnika većine u vezi sa zakazivanjem sednice po spornoj tački, a zatim i što jasno govore i poslovnik o radu Skupštine i Statut grada Kragujevca, a na kraju i zakon, tvrdi on.

Po njegovom mišljenju za sve odluke koje se u jednom gradu donose odgovorni su Gradonačelnik i Gradsko veće.

– Od odgovornosti se ne može pobeći, ma kako formulisali skupštinske predloge, ističe Veroljub Stevanović. Odbornici opozicije nastavljaju da ćute po tačkama dnevnog reda redovne sednice skupštine.

Odbornici opozicije tokom sednice će se javljati i diskutovati po pojedinim tačkama dnevnog reda a na nekim će ponovo „ćutati” za govornicom kao što su radili 24. aprila. Predsednik Skuštine Ivica Momčilović ih je zamolio da se opredele i svoje pravo iskoriste tako što će ili diskutovati ili ćutati za govornicom -a, ne oba.

Predsednik Skupštine Grada Kragujevca Ivica Momčilović kako je Danas sinoć preneo prihvatio je zahtev opozicije da konsultacije šefova odborničkih grupa za nastavak prve redovne sednice gradskog parlamenta budu otvorene za medije.

Momčilović izjavio za FoNet da se nada da će se predstavnici odborničkih grupa odazvati njegovom pozivu na konsultacije koje je zakazao za utorak u osam sati i da će se pronaći kompromisno rešenje za aktuelne zastoj u radu kragujevačkog parlamenta.

-Insistirali smo na tome zbog izigrang poverenja i neispunjenih dosadašnjih dogovora u vezi sa sednicom po hitnom postupku, rekao je za FoNet Slađan Rakić, jedan od predstavnika kragujevačke opozcije i dodao da su svi odbornici predstavnici građana i da nema razloga da sastanci radnih tela, pa i sastanci sa šefovima odborničkih grupa, ne budu dostupni javnosti.

Da podsetimo, kao što je Danas već pisao nastavak prve redovne sednice Skupštne grada (već prekinute posle 17 sati 24. aprila) koju je zakazala lokalna vlast nije ni održan u petak, 10. maja jer se odbornici vlasti oko koalicije SNS-a nisu ni pojavili.

Po mišljenju opozicionih odbornika razlog tome je što je pet narodnih poslanika, SNS-a i koalicionih stranaka: Edis Durgutović, Miroslav Petrašinović, Biljana Ilić Stošić, Nataša Jovanović i Slobodan Milisavljević moralo da ode za Beograd i prisustvuje sednici Skupštine Srbije.

Na sednici 24. aprila opozicija je ćutala protestujući na taj način zbog odbijanja lokalnih vlasti da se na sednici Skupštine grada raspravlja o, po njima „pljački veka” – slučaju Zastavinog servisa gde iz gradskog budžeta privatnom licu treba da se isplati skoro 300 miliona dinara za parcelu čiji je vlasnik, po opozciji – grad.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari