Marić: Interesi Srbije i SAD po pitanju ZSO se podudaraju 1

Interesi Srbije i Amerike po pitanju Zajednice srpskih opština, rekao je ministar u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić za RTS, nakon posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena

Kako je istakao vlada Srbije, predvođena Aleksandrom Vučićem, jednom odgovornom politikom postala ključan faktor u regionu i da to očigledno daje rezultate, prenosi RTS.

Prema Marićevim rečima kosovska vlada je posvećena i da puno energije ulaže kako bi bio realizovan najznačajniji deo Briselskog sporazuma.

„Ono što možemo da zaključimo je da je vlada postala ključni faktor u regionu i to daje rezultate. Tokom posete Prištini, Bajden je imao prilike da čuje šta to sve muči srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Marić.

Nakon poruka koje su upućene i zahteva predstavnicima Međunarodne zajednice sada može da se očekuje da se ovaj proces odmrzne i da se već narednih dana vide konkretni rezultati, naveo je Marić i istakao da očekuju poziv koalicionih partnera i od predstavnika vlasti u Prištini i razgovore na tu temu.

„Sporazum iz avgusta 2015. jasno uređuje i principe koji treba da budu doneseni u kosovskom sistemu odlukom vlade, njegova verifikacija na Ustavnom sudu, sam proces predviđa do četiri meseca da se zajednica uspostavi, da dođemo do momenta zakazivanja konstitutivne sednice na kojoj će delegati usvojiti Statut ZSO, kako bi ona počela da funkcioniše i izabrala sve organe koji su predviđeni“, objasnio je Marić, prenosi RTS.

Govoreći o obnovi mosta na Ibru, koji se nalazi između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, Marić kaže da je faktor bezbednosti građana ključan i da mora doći do trajnog rešenja.

„Sigurno je da most na Ibru godinama unazad predstavlja simbol za građane Kosovske Mitrovice. Faktor bezbednosti treba da ostane ključan i treba da dođe do trajnog rešenja. Pretvaranje dela ulice Kralja Petra Prvog u pešačku zonu je veoma bitno. Postoji niz elemenata koji će u svakom momentu brinuti o građanima a realizacijom peškačke zone trajno se osigurava bezbednost građana“, zaključio je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari