Oglasila se i Marija Zaharova povodom krize na Kosovu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Zapad odgovoran za neuspeh normalizacije i krizu koju je na Kosovu podstakla Priština.“Takozvani premijer Aljbin Kurti brutalno raseljava Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji koristeći čitav arsenal represivnih instrumenata i mera zastrašivanja“, izjavila je Zaharova, piše ruska novinska agencija TASS.

Ona je izrazila solidanrnost sa Srbima koji žive na Kosovu i pozvala međunarodna tela koja deluju na tom podneblju da „uredno ispunjavaju svoje mandate dobijene na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN„.

„Potpuna odgovornost za neuspeh normalizacije i krizu koju je podstakla Priština leži na zapadnim zemljama“, dodala je portparolka komentarišući nedavnu blokadu zgrada srpskih institucija u četiri opštine na severu Kosova.

Zaharova je dodala da je kosovska policija tokom racije upotrebila nesrazmernu silu, oduzela predmete, dokumentaciju i kacelarijsku opremu i „Srbima ukinula pristup osnovnim uslugama u mestu njihovog stanovanja“.

„Predstavnici misije EU u oblasti vladavine prava na Kosovu „rutinski, bez mešanja, posmatraju šta se dešava. Zapadne prestonice su samo nerado grdile svoje štićenike u Prištini zbog ‘nedostatka koordinacije’ i još jednom jasno stavile do znanja da ne dovode u pitanje zakonitost progona Srba“, kazala je ona.

„Time implicitno podstiču etničko čišćenje, ;stvaranje nove kulturne i demografske realnosti u sredinama naseljenim Srbima“, navodi Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari