Marina Raguš zatvorila sednicu Odbora za spoljne poslove za javnost 1Foto FoNet Milica Vučković

Marina Raguš, predsednica Odbora za spoljne poslove, zatvorila je za javnost sednicu na čijem dnevnom redu je određivanje članova poslaničkih grupa prijateljstva.

Raguševa je na početku sednice najavila je da je trećina poslanika, članova tog odbra tražila da se sednica zatvori za javost, ne navodeći razloge. Usledilo je potom glasanje i odlučeno da novinarske ekipe napuste sednicu.

Kako Danas saznaje, većina opozicionih stranaka najavila je da neće učestvovati u formiranju grupe prijateljstva, jer ne želi da daje legitimitet parlamentu, nakon krađe na izborima i tako pokaže da je u Skupštini Srbije sve normalno.

Sednice odbora skupštinskih odbora do sada su retko bile zatvarane za javost i to se dešavalo uglavnom na odborima za kontrolu službi bezbednosti ili na Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, i to u slučajevima kada je u pitanju bila „neka državna tajna“.

Na pitanje zbog čega je sednica Odbora zatvorena za javnost , pojedini članovi Odbora rekli su nam da su u pitanju teme od nacionalnog interesa.

„Kad imamo sastanak sa kandidatima za ambasadore pred odlazak na dužnost, oni brane svoje teze na sastanku Odbora. Zbog tajnosti svega toga sednica je zatvorena za javnost. U ovom slučaju imaju saslušanje kandidata za ambasadpra koji se upućuje u Ujedinjeno Kraljevstvo i Severnu Irsku“, rekao je izvor Danasa ne želeći da otkriva imena kandidata za ambasadora.

Ta praksa „tajnog saslušanja ambasadora“ od novijeg je datuma. Ranije u vreme demokrata kandodati za ambasadore su pred čitavim odborom i novinarima odgovarali na pitanja poslanika i iznosili svoje teze. To je bio slučaj i sa Nebojšpm Rodićem pred njegov odlazak u diplomatsku misiju u Azerbejdžanu kada je on naširoko govorio o prednostima te zemlje,ali i pred odlazak Ane Hrustanović u Rim.

Inače, pre par meseci mediji su naširoko pisali o postaljenju novih ministra, njihovim imenima i biografijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari