Marinika Tepić: Mi smo za Baltik "mali Rusi"

Naša sagovornica procenjuje da otvaranje poglavlja 31 o usklađivanju spoljne politike neće skoro doći na red, kao i da je Beogradu to u interesu
Srbija bi morala da baltičkim zemljama objasni svoju spoljnu politiku, smatra predsednica Odbora za evropske integracije

Ostavite komentar


  1. Poglavlje 31. je stvarno problematicno , ali ne mislim zbog Srbije vec zato sto ni sama EU o mnogim pitanjima nema jedinstvenu politiku , primer je migraciona kriza.

  2. Dobroje što se ozbiljno razmišlja kako da baltičke zemlje promene stav prema nama i što se to pažljivo planira i priprema. Baltičke zemlje zaista sa nama imaju najmanje kontakta, saradnja je na najnižem nivou. Ako se to promini, biće veliki uspeh.

  3. Obaveze koje Srbija ima u usaglašavanju spoljne politike sa evropskom se ispunjavajui, ali ukoliko EU traži od nas da uvedemo Sankcije Rusiji, e to onda menja celu koncepciju.

  4. Trebalo bi pojacati dijalog sa baltickim zemljama , pogoto Estonijom koja ce predsedavati EU u drugoj polovini 2017.Mozda oni nas gledaju kao da smo "mali Rusi" ali logicnije je da mi njih vidimo tako jer su bili deo SSSR , mi nikad nismo.

  5. Srbija čini sve da svojom parlamentarnom diplomatijom i lobiranjem kod kolega evroparlamentaraca ubrza proces otvaranja pregovaračkih poglavlja koliko god je to moguće.

  6. Mislim da ce i te balticke zemlje shvatiti da mi nismo mali Rusi nego Srbi, pored Jevreja najstariji narod na planeti. Stariji i od Estonije, Letonije i Litvanije zajedno. Neka koriste malo internet i saznaju nesto novo.

  7. Ako nam od Estonije zavisi da li cemo otvoriti i zatvoriti poglavlja o ulasku u Eu onda nam to i ne treba. Za razliku od tih baltickih zemalja mi nikad nismo bili fasisti i nacisti.

  8. Moramo pokušavati da se približavamo EU, a da pri tom održavamo i dobre odnose sa Rusijom.

  9. Moramo sve učiniti kao da ćemo sutra ući u Uniju a možda nikada ne uđemo.Ostaće nam bar uređena zemlja.

  10. Pa sta ako smo "mali Rusi",jos neki su mali Nemci,mali Amerikanci niko ih ne kritikuje niti spominje.

  11. Poglavlje 31 ce zadnje doci na red, Srbiji nije u interesu da u ovoj poziciji ugrozava svoje odnose sa Rusijom.

  12. Ne slazem se. Sa Estonijom i slicnim zemljicama ne treba gubiti vreme. To sve treba resavati direktno sa Vasingtonom, jer su to americki vazali. Nezamislivo je da balticke zemlje ili Poljska naprimer, zauzmu stav koji se ne slaze ili protivreci Amerima.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.