Marinović: Neophodno objasniti koje informacije građani mogu dobiti u sudskim postupcima 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović poručio je da građani radi kontrole rada svih organa vlasti i sprečavanja korupcije, imaju pravo da traže sve informacije od javnog značaja koje su u posedu svih organa vlasti pa i sudova i javnih tužilaštava, saopšteno je danas iz kancelarije Poverenika.

Marinović je, kako se navodi u saopštenju, u saradnji sa Projektom za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), juče organizovao onlajn Forum o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – „Dostupnost informacija iz javnotužilačkih i sudskih postupaka“ u nameri da se ukaže na značaj transparentnog rada sudova i tužilaštva.

Cilj Foruma je da se bliže objasni javnosti koja su to njihova prava kod ove vrste postupaka, koje informacije građani na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja mogu dobiti u sudskim postupcima, a koje ne.

„U svrhu kontrole rada svih organa vlasti, uopšte, i sprečavanja korupcije, posebno, građani imaju pravo da traže sve informacije od javnog značaja koje su u posedu svih organa vlasti pa i sudova i javnih tužilaštava. Trasnsparentnost rada organa pravosuđa i tužilaštava je jedan od najneophodnijih preduslova sticanja poverenja građana u državu i organe vlasti i garancija za zakonito funkcionisanje sistema. Iz tog razloga je veoma bitno da sudovi i tužilaštva poštuju svoje obaveze koje kao organi vlasti imaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, naglasio je Marinović.

„Od 2018. godine, od kada CeSID sprovodi godišnja istraživanja javnog mnjenja o naporima vlasti u borbi protiv korupcije u Srbiji, uočeno je da iako 60% građana prepoznaje da sudovi i tužilaštva imaju važnu ulogu u borbi protiv korupcije, javnost i dalje nije zadovoljna njihovim učinkom, dok malo više od polovine ispitanika smatra da su ovi organi malo ili nimalo posvećeni suzbijanju korupcije“, istakla je direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers.

Ona je uklazala da je rad kancelarije Poverenika, u ostvarivanju prava na pristup informacijama, od velikog značaja za unapređenje odgovorne vlasti i borbe protiv korupcije.

Pravovremeni pristup informacijama doprinosi saradnji medija i civilnog društva u povećanju transparentnosti rada tužilaštava i sudova, navela je zvaničnica USAID.

U ovom dijalogu učestvovali su i predstavnici Apelacionog suda u Beogradu, Republičkog javnog tužioca, međunarodnih eksperata iz Slovenije i Hrvatske, organizacije civilnog društva, kao i predstavnici medija koji su izneli svoje iskustvo i izazove u radu u ovoj oblasti, navodi se u saoopštenju kancelarije Povrenika.

Zaključeno je, između ostalog, da je „neophodna učestala edukacija sudova i javnih tužilaštava, kao organa javne vlasti, ali i šire javnosti o ovom pravu kako bi postigli veću transparentnost u radu javnotužilačkih i sudskih postupaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari