Marjan Rističević: Odbor nema veze sa protestom 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Odbora za poljoprivredu šumarstvo Marjan Rističević demantovao je danas da taj odbor ima bilo kakve veze sa protestom proizvođača mleka, te da je Odbor u svom radu podržavao svaki dogovor Ministarstva i proizvođača mleka.

„U mnogim medijima juče je emitovana izjava izvesnog Vukašina Baćine, da je Odbor za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu organizovao proteste proizvođača u prosipanju mleka i da je predsednik Odbora bio protiv uvođenja prelevmana“, rekao je Rističević.

On je objasnio da je Odbor u više navrata tražio uvođenje prelevmana u skladu sa procedurama i na nivou sprečavanja dampinga.

„Ovog puta kao predsednik Odbora sam smatrao da prelevman na sireve od 30 dinara po kilogramu ne sprečava damping, ne štiti proizvođače sireva i mleka za sireve, jer cena koštanja proizvodnje je 5,7 evra, a nama sir spolja prodaju po 2,7 do 3,1 evra po kilogramu, te da visina zaštite treba da bude daleko veća i pokrije razliku i spreči uništavanje domaće proizvodnje“, kazao je Rističević.

On je podsetio da je u prošloj godini uvezeno 13 miliona kilograma sireva koji eliminišu 130 miliona litara mleka iz otkupa ili više od 15 odsto celokupnog otkupa mleka u Srbiji.

„Ovim putem ponovo pozivam predstavnike ministarstva da podignu visinu prelevmana za sireve na najmanje 200 dinara po kilogramu, a što bi obezbedilo zaštitu proizvođačima sireva i mleka za sireve“, poručio je Rističević.

Sa druge strane, kako kaže, u motive iznošenja lažnih tvrdnji Vukašina Baćine ne želi da ulazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari