Marjanović (NIN): Srbija može da bude vojno ali ne i politički neutralna povodom sukoba Ukrajine i Rusije 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Srbija može da bude vojno neutralna, ali se ne može biti politički neutralna u slučaju sukoba u kojem je jasno ko je agresor, a ko žrtva agresije, izjavio je FoNetu novinar nedeljnika NIN Vladan Marjanović, koji smatra da je Srbija sama sebe dovela u situaciju da bude izložena pojačanom pritisku da se odredi prema potezu Rusije u Ukrajini.

Očekivalo se da će vrlo brzo po okončanju izbora Beograd biti+ u stisci da se jasnije postavi, a ne ovako kako je pokušavao u prvim nedeljama ruske agresije na Ukrajinu, „da nije odavde“, već da se jasno pridruži Zapadu i drugim država u svetu koje su osudile agresiju Rusije i uvele joj sankcije, rekao je Marjanović.

On je u serijalu razgovora Agreman ocenio da je dobro što je zvanični Beograd u dva navrata u Ujedinjenim nacijama glasao kao većina zemalja u svetu, što bi mogao biti i nagoveštaj da će politika Srbije u narednom periodu biti malo konkretnija i malo manje pokušaj „da se pravi luda“.

Očekujem pojačani pritisak na Srbiju, ali Srbija je sama sebe dovela u takvu situaciju da takvom pritisku bude izložena, predočio je Marjanović.

Kako je protumačio, Srbija ima svoje razloge da održava dobre odnose sa Rusijom, kao i sa drugima, ali više neće biti zajedničkog slikanja pred izbore i sličnih manifestacija bliskosti.

Došlo je vreme da se Srbija jasno postavi. Ne kažem da treba da uvede sankcije, nismo dužni to da činimo, ali moramo da objasnimo svoj stav da se vidi da nismo na strani agresora, što do sada nismo demonstrirali, objasnio je Marjanović.

On misli da će Srbija pokušati da balansira u situaciji kada to nije moguće i napominje da mu je dosadila floskula o sedenju na dve stolice, koja je mogla da se koristi do pre dva meseca.

Može da se kunja neko vreme na dve stolice, ali ovo nije ta situacija. Te stolice su sada udaljene i potrebna je velika akrobatika da bi se sačuvala ravnoteža, obrazložio je Marjanović.

Prema njegovom viđenju, sposobnosti srpskog rukovodstva i Aleksandra Vučića, koji o svemu odlučuje, nisu takve da bi uspeli i igrali onu igru koju su igrali do pre dva meseca.

Situacija se dramatično promenila i neće se još skoro normalizovati, ukazao je Marjanović i ocenio da Srbija nema ekonomskih, političkih, niti drugih kapaciteta da bi se nadmudrivala sa Zapadom ili pokušavala da se ne zameri Rusiji, jer to neće ići.

Kako je protumačio, Evropa će trpeti značajne ekonomske posledice rata u Ukrajini, dok će Rusija svoju budućnost morati da potraži u Aziji.

Rusija je sama okrenula leđa Evropi napadom na Ukrajinu. Bez obzira na sve greške Zapada u proteklih 20 godina u odnosu prema Rusiji, a pre svega nagoveštaja da bi Ukrajina mogla postati članica NATO, Rusija je ta koja se „ispisala“ iz Evrope ovime što je uradila, smatra Marjanović.

S obzirom na to kako se situacija odvija, on upozorava da sve vodi cepanju Ukrajine, jer nije uspeo inicijalni plan Rusije da se ta zemlja pokori u nekoliko dana ili nedelja.

To je bila sumanuta ideja od početka i Rusi su prešli na „plan B“, koji je podjednako za osudu, a svodi se na zauzimanje i učvršćivanje pozicija na istoku i jugu, odnosno presecanje Ukrajine na deo pod punom ruskom kontrolom, naglasio je Marjanović.

Na pitanje kako je rat u Ukrajini uticao na nedavne izbore u pojedinim evropskim zemljama, on je odgovorio da Francuska nije dobar primer tog uticaja, ali jesu Mađarska i Srbija.

Viktor Orban je vešto iskoristio, kao i Vučić u Srbiji, zbivanja u Ukrajini i umesto da se kampanja bavi drugim temama, on je prekrenuo poruke u „mir i bezbednost“, dok je kod nas bilo „mir i stabilnost“, primetio je Marjanović.

On tvrdi da je kontrola medija u Mađarskoj jača nego ovde i da je zato Orban u kratkom roku prednost pretvorio u ubedljivu pobedu.

Marjanović je rekao i da se u Francuskoj 20 godina nije dogodilo da aktuelni predsednik dobije drugi mandat, jer Francuzi brzo i lako postaju nezadovoljni šefom države i to mu nedvosmisleno stave do znanja prvom prilikom.

Veruje, ipak, da će rezultati biti neizvesniji nego pre pet godina, jer nije više nemoguće da Marin le Pen pobedi, ali i dalje nije verovatno.

Emanuel Makron je definitivno bliži pobedi, ali će mnogi u Francuskoj i Evropi strepeti do 24. aprila, zaključio je Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari