Marko Bastać, čovek kojem "nije preša": Kako je nekada glavni protivnik Vesić Gorana došao do toga da mu se na kantaru meri opozicionarstvo? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImage

Marko Bastać čovek je koji očito ne voli da žuri, ili što bi rekla pesma rep klape „Who see“ – nije mu preša da se formira vlast na Starom gradu.

Zbog tog njegovog odbijanja da navrat-nanos opozicija preuzme ovu opštinu opoziconarstvo ovog, nekada glavnog akcijaša opoziconih krugova po Beogradu i ljutog kritičara Vesić Gorana, nalazi se na kantaru.

Prošao je ponedeljak, dan koji je „Biramo Stari grad“ predstavila kao Dan D za formiranje vlasti na ovoj opštini, a Bastaćevog odgovora nema. Utisak je da je ovaj Starograđanin vrlo ležeran kada je u pitanju postizbrona koalicija, jer je i javno govorio da će kolege iz opozicije odgovor dobiti u ovoj sedmici nakon ponedeljka.

“Razgovaraćemo sa svima, a pregovarati samo sa onima koji prihvate sve tačke našeg programa”, poručio je Bastać iz više televizijskih studija, insistirajući na programu svog pokreta “Stari grad 4+4 godine”.

Razgovore sa naprednjacima nije odbacivao, što je povelo abrove po političkoj čaršiji da će Bastać otići na onu “tamnu stranu” i formirati vlast sa SNS-om. Da će postati još jedan Jerković, Bulatović, Macura.

Ipak, insistirao je na očuvanju Bajloni pijace, tome da partijski interesi ne budu iznad interesa Starograđana, kao i na prestanku zapostavljanja ove opštine do kog je došlo jer je neko “povukao fiktivnu liniju ispod Brankovog mosta između Savskog venca i Starog grada” i odlučio da brine o Beogradu na vodi, a ne o istorijskom centru grada.

Zašto se “Biramo borbu” toliko žuri nije jasno, Bastać ima svoje tumačenje – kaže stoji im Dragan Đilas nad glavom, ali su rekli da Bastać priču odugovlači i razvodnjava i da u tome oni ne žele da učestvuju.

Nije ni najasnije šta će uraditi ako im “čuvar Starog grada” da pozitivian odgovor koliko već sutra, da li će reći da ne žele sa njim u vlast jer nije ispoštovao rok.

Bastaćev ulazak u vlast s naprednjacima bio bi u najmanju ruku neprincipijelnost pre svega zbog političke biografije ovog opozicionara.

U politiku je ušao kao omladinac Demokratske stranke, prepričavao je da je sa 18 godina lepio plakate ove stranke, obavljao je nekoliko funkcija u odboru u svojoj opštini, da bi 2016. pobedio na izborima kao nosilac liste DS-a na lokalnim izborima u Starom gradu. Lista se zvala “Čuvari Starog grada”.

Tajnim glasanjem postaje predsednik opštine, a biraju ga, kako je to voleo da ističe, “slobodni odbornici” iz više stranaka, pa tako i Srpske radikalne.

Stranku iste godine napušta, zbog sukoba sa tadašnjim predsednikom Draganom Šutanovcem koji je izbio jer je ovaj, kako je to Bastać pričao u jednoj emsiiji, tajno pregovarao i sarađivao sa SNS-om.

Kako je rekao, od njega je traženo da u vlast na Starom gradu uključi i naprednjake, kako bi SNS uključio DS u vlast na Zvezdari, Paliluli i Savskom vencu, što mu je bilo neprihvatljivo.

Pokušava da uđe u gradsku skupštinu 2018. godine, sa listom “Šta radite bre – Marko Bastać”, ali uprkos inovativnoj kampanji i šaljivim spotovima u kojima je kritikovao i komunalnu policiju ne uspeva to da učini, a godinu dana kasnije ulazi u Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa.

Period u SSP-u obeležio je čestim uličnim akcijama, usmerenim pre svega na “večitog zamenika Vesić Gorana” kako je odmilošte zvao tadašnjeg zamenika gradonačelnika glavnog grada kojem je pravio i sačekuše.

Borio se protiv popločavanja Trga Republike, donosio sa kolegom mu iz Narodne stranke Nikolon Jovanovićem “ražanj” sa plišanim prasetom… Blokirali su tako radove na Trgu Republike, a sitaucija je često bila na ivici sukoba među građanima i aktivistima opozicije i onima koji podržavaju vlast (setimo se samo nokauta koji je doživeo tada aktivista Narodne stranka Marko Dragoslavić od strane čoveka kojeg su tabloidi prozvali “super dekom”).

Skidao je Bastać ograde za radove za Trg Republike, iznosio džakove soli, borio protiv gondole na Kalemegdanu, donosio blato ispred gradske uprave, skidao ljubičaste znakove parking zone A koju je tadašnja gradska uprava uvela, govorio da naprednjaci kažnjavaju Starograđane jer nisu za njih glasali… Obećavao je Bastać Vesiću čak i “vaspitni šamar”.

Iz akcije, u akciju i tako sve do 2020. godine kada je izbačen iz SSP-a. Razlog – ljudi koji su deo odbora na Starom gradu ove stranke izašli su na opštinske izbore, a Bastać nije učinio ništa da to spreči.

Bastać se branio govoreći da njegovo ime nije na listi “Čuvari Starog grada – Ujedinjena opozicija”, ali avaj, ispao je potpuno iz političkog mejnstrima, ostao bez mesta predsednika opštine, a opozicija je ostala bez jednog od glavnih akcijaša.

Do izbora 2. juna Bastaćevo bavljenje politikom svelo se na izlazak na građanske proteste.

Danas smatra sve te performanse i akcije, bojkot izbora, ali i sam ulazak u SSP velikom greškom. Oseća se izigranim i iskorišćenim i to od strane Dragana Đilasa, za kojeg govori da je stvorio politički kontekst “jurenja po ulici”, a sva Bastaćeva postizborna gostovanja izgledala su kao da je napokon dobio prostor da izlije sve svoje dugo skupljanje frustracije zbog gubljenja prijašnje političke pozicije, za šta kao glavnog krivca vidi predsednika SSP-a.

Na ove reči stigao je i odgovor iz SSP-a i to nimalo prijatan, saopštenjem za koje Bastać kaže da ga je Đilas svojeručno pisao.

Optužili su ga da mu je na izborima bio kandidat vlasnika Kurira Igora Žeželja, da je do skoro radio kao dostavljač hrane, da bi onda uz SNS na Starom gradu jedini imao bilborde.

I dok “Biramo borbu” Bastaćevo postizborno ponašanje ocenjuju kao odugovlačenje, za SSP je sve to performans nakon kojeg će on u vlast sa SNS.

Zaista, Bastaća u javni život jeste vratila Žeželjeva Kurir televizija, u čijim se emsijama pojavljivao u ulozi analitičara, izuzimajući kratki period u kojem je nastupao ispred Kancelarije za lokalne inovativne politike (KLIP) i približavanje Novoj stranci Arisa Movsesijana.

Nije mu smetalo to što je ovaj režimski tabloid u vremenu njegovog opozicionog zenita učestvovao u kreiranju različitih kampanja čija je on bio meta, pa tako i one da je svog kuma Lazara Lešnjaka, člana opštinskog veća, tukao i uzimao novac od građevinskog reketa, što je Lešnjak sam pričao.

Nekada je Bastać i sam dolazio na penal naprednjačkim medijima – kao onda kada je pokušao bez prijave celokupnog iznosa da unese 2.750 evra i 81 hiljada dinara, a kasnije je pričao da je „samo poneo novac prijatelja, koji šalje prijatelju u Srbiji koji je u životnom problemu”. Zbog toga je protiv njega podneta prekršajna prijava.

Ipak, ulazak u vlast sa SNS-om trebalo bi odbaciti, jer posle svega što Bastać ima u svojoj političkoj prošlosti to ne bi uradio ni jedan Dejan Bulatović.

Bastać je rođen 1984. Odrastao je i živi na Starom gradu. Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Radno iskustvo je stekao kao urednik emisija u produkcijskoj kući Emotion kao i u Službenom glasniku. U poslednjem periodu, po sopstvenom priznanju, radio je kao dostavljač hrane. Kao primer lokal-patriotizma isticao je i to da ima istetoviranog Splintera iz „Nindža kornjači“ u odelu, u čijoj pozadini je dorćolska toplana. Oženjen je, otac dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari