"Njegovo korumpirano ponašanje je standard političkog delovanja u SNS Srbiji": Kako se Marko Bastać vratio u politiku na krilima SNS? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Marko Bastać, posle četiri godine pauze, vratio se juče u politiku na velika vrata i postao predsednik Skupštine opštine Stari grad, uz pomoć glasova Srpske napredne stranke, iako je na izborima 2. juna nastupio kao opozicioni kandidat i onaj koji ima težnje da navodno sruši naprednjačku vlast.

Takav, sada je sasvim jasno, neiskreni opozicioni kapacitet, odnosno namere Marka Bastaća naizgled su prevarile i pobednika na izborima na opštini Stari grad, opozicionu listu „Biramo Stari grad“, koja je osvojila najveći broj glasova, pa su nakon izbora krenuli sa njim u pregovore o formiranju vlasti.

Marko Bastać je odugovlačio taj proces, izjavljujući da se nigde ne žuri i da vreme „još nije zrelo“, ali ispostavljajući se sve vreme, više od mesec dana, kao onaj koji sa naprednjacima ne želi i neće da pregovora.

Lista „Biramo Stari grad“, koju je prevodio Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta, i koja je osvojila 23 mandata na izborima (SNS je osvojio 21 mandat, dok je Marko Bastać osvojio 10) u nekoliko navrata je izlagala svoje predloge i planove, ono što bi uradila u Starom gradu, ali je Bastać odbio sve, rekavši, pred kraj, odnosno nekoliko dana uoči konstitutivne sednice Skupštine opštine. da razgovara i sa naprednjacima.

Na konstitutivnoj sednici pojavio se kao jedini kandidat za predsednika, opet naglašavajući da se navodno kandiduje, jer neće niko drugi.

Međutim, za samu kandidaturu je dobio 33 potpisa, iako mu je bilo neophodno 29, da bi nakon tajnog glasanja, dobio i ta 33 glasa, čime je njegova nova funkcija ozvaničena.

Za Marka Bastaća nisu glasali samo naprednjaci već i liste Dejana Žujovića i Narodne stranke, koje su osvojile po samo jedan odbornički mandat.

Takođe, navodno, reč je opozicionim listama, koje su se kao takve prikazivale tokom izborne kampanje.

Odbornici Zeleno-levog fronta i Pokreta slobodnih građana su napustili sednicu tokom glasanja da, kako kaže, Radomir Lazović, ne bi bilo sumnje o tome ko je kako glasao za Marka Bastaća.

Za Radomira Lazovića ishod u kojem je Bastać postao predsednik Skupštine opštine Stari grad, glasovima SNS, direktno za posledicu ima očiglednost izneveravanja i prekrajanja izborne volje građanki i građani Starog grada, a to isto tvrde i predstavnici PSG.

Osim što je pokazao da je na izborima 2. juna trčao trku za naprednjačku vlast, Marko Bastać se, prema tim tvrdnjama, pokazao i kao čovek koji je, zarad lične koristi, prešao preko brojnih uvreda i optužbi koje mu je svojevremeno upućivao režim.

Od teške korupcije do nasilničkog ponašanja.

"Njegovo korumpirano ponašanje je standard političkog delovanja u SNS Srbiji": Kako se Marko Bastać vratio u politiku na krilima SNS? 2
foto: Printscreen

– Situacija na Starom gradu je još jedna u nizu situacija koja pokazuje da je Vučićev režim zagrizao da ima totalnu kontrolu vlasti u državi, i u tom puzajućem totalitarizmu ne sme da postoji nijedna pukotina – komentariše za Danas Dušan Lj. Milenković, politički konsultant.

U tom smislu, objašnjava dalje, nevezano da li je Bastać bio u dogovoru sa režimom pre izbora ili ne, on je očigledno svojim izbornim rezultatom zaradio ozbiljnu finansijsku i političku nagradu koju jedino može da mu isporuči SNS, i koju čak ni da je hipotetički sam uzeo vlast na Starom gradu, ne bi mogao da dobije samo upravljanjem jednom gradskom opštinom.

– Njegovo korumpirano ponašanje nije ni novo, ni poslednje, ni vanredno, već je standard političkog ponašanja u SNS Srbiji, jer je režim zatrovao kourpcijom celo društvo po dubini – zaključuje sagovornik Danasa.

Stranka slobode i pravde saopštila je da su predstavnici te partije odmah nakon izbora rekli da je Marko Bastać marioneta Srpske napredne stranke što se potvrdilo njegovim izborom za predsednika Skupštine opštine Stari grad kao i izborom Nikole Rodića, sa liste „Čuvari Starog grada – Marko Bastać“, za njegovog zamenika.

„Svima je odavno moralo biti jasno da je Bastać projekat SNS-a, odnosno vlasnika Kurira, Igora Žeželja i da nije opozicija, kao što nisu opozicija ni Vladimir Gajić i Narodna Stranka koji su dali podršku naprednjačkoj vlasti na centralnoj beogradskoj opštini“, saopštio je SSP.

Podsetimo, na izborima u aprilu 2016. godine, Marko Bastać bio je nosilac liste Demokratske stranke „Čuvari Starog grada“, koja je na toj opštini osvojila najveći broj mandata. U maju 2016. izabran je tajnim glasanjem za predsednika opštine Stari grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari