Ko će formirati vlast u Starom gradu: Samo Bastać zna 1Foto: Opština Starii grad

Dok mediji pišu kako su bivši predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i Srpska napredna stranka otpočeli pregovore oko formiranja opštinske vlasti, i Bastać i naprednjaci tihuju.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Stari grad zakazana je za 9. jul, a Bastać sedmicama već ne želi da daje izjave za medije, a predsednik opštine Radoslav Marjanović, kadar SNS-a, nije danas odgovorio na nekoliko pitanja našeg novinara.

Marjanovića smo upitali da li su istiniti natpisi da su počeli pregovore sa “Čuvarima Starog grada”, kao i da li im je prihvatljiv program ove grupe građana, ali i jesu li spremni da mesto predsednika opštine prepuste Bastaću.

Političkom čaršijom šire se oprečne priče, od toga da se Bastać dogovara s naprednjacima i da je vlast gotovo dogovorena, do toga da trenutno ne razgovara ni sa kim.

Iako se, s obzirom na izborni rezultat, očekivalo da će se vlast u ovoj centralnoj gradskoj opštini glat formirati, ni sedam dana pred konsititutivnu sednicu, zakazanu za 9. jul, a više od mesec dana nakon izbora 2. juna – samo se da naslutiti kako će se ova saga okončati.

Nakon drugog juna započeti su razgovori “Biramo” i “Čuvara”, a zatim su je Bastaću data platforma i rok da na nju odgovori. Rok je prošao u ponedeljak 17. juna, Bastać nije prihvatio takvo uslovljavanje, govorio je ležerno u medijima da će odgovoriti nekog dana iz tog ponedeljka, a odgovor do danas nije stigao.

Nakon izjava da je što se njih tiče Bastać otišao s naprednjacima i da u razvodnjavanju priče neće učestvovati, predstavnik “Biramo Stari grad” Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta pre nekoliko dana izjavio je da Bastać treba da objasni šta trenutno radi.

Na pitanje da li je priča na Starom gradu „završena stvar“ i da Marko Bastać neće praviti vlast sa opozicijom, Lazović je nedavno rekao da „u teoriji šansa postoji“.

Ko će formirati vlast u Starom gradu: Samo Bastać zna 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Mi smo predali predlog, nismo na njega dobili odgovor. Na Bastaću je da objašnjava ljudima zašto on pregovara sa vlastima, ne pregovara, šta radi. U toj platformi je jedan od principa da prema onome koja je lista koliko dobila mandate, tako se pregovara“, izjavio je Lazović za N1 upitan da li su bili spremni da Bastaću daju mesto predsednika opštine.

A tri su mogućnosti za razrešenje i u svakoj je Bastać ključni akter, ili će s naprednjacima, ili s opozicijom, ili neće ni sa kim, što samo znači – novi izbori.

Bastać govorio je da će sa svima da razgovara, ali da će da pregovora samo s onima koji u potpunosti prihvate program “Stari grad 4+4 godine”, koji je sačinio njegov pokret.

Uvidom u program jasno je da je on “sporan” i onome za šta se zalažu i “Biramo” i SNS.

Jedna od tačaka programa o razvitku ove opštine u narednih osam godina podrazumeva izgradnju linijskog parka, projekta protiv koga je Zeleno-levi front, ali i očuvanje starogradskog izgleda Bajloni pijace za koju je planirana rekonstrukcija, kao i prekid plana ukidanja kruga dvojke pretvaranjem Pariske ulice u pešačku zonu.

Plan koji je Bastać predravljao u kampanji podrazumeva i zaustavljanje izmeštanja centra grada u Beograd na vodi. Ako je Bastać dosledan svojim rečima, naprednjaci bi do vlasti mogli jedino ako odustanu od ovih svojih planova i namera, od kojih je Beograd na vodi predstavlja nacionalni projekat.

Kako je Bastać govorio neposredno nakon izbora da sa “Biramo” nisu ni stigli do pregovaranja oko funkcija, da se naslutiti da je sve zapelo možda baš na linijskom parku.

Formiranje vlasti sa naprednjacima značilo bi da ili naprednjaci odustatnu od svojih, za Bastaća spornih, projekata, ili da on odustane od svog programa i tako duplo izneveri svoje birače, koji su neminovno opoziciono nastrojeni.

S obzirom na zakazanu sednicu čuvar Starog grada neće moći još dugo da tihuje, a upućeni izvori kažu da bi se mogla očekivati i iznenađenja od Bastaća, odnosno da i pored medijskog pisanja o njegovom pregovaranju s narepdnjacima do njegovog preleta na stranu vlast na kraju ne dođe.

A, da parafraziramo njegov slogan sa beogradskih izbora 2018. godine, šta radi bre predsednik „Čuvara Starog grada“ i kako će se priča oko formiranja vlasti završiti – to sam Bastać zna.

Ko su ljudi sem Bastaća na listi?

Deset odbornika “Čuvara Starog grada” dovoljno je da opozicija uzme vlast na ovoj opštini.

Uz Bastaća koji je nosilac i prvi na listi, to su penzioner Branimir Katić, mašinski tehničar Gane Sali, diplomirana ekonomistkinja Snežana Stojanović, diplomirana pravnica Svetlana Stojanović, preduzetnik Nikola Rodić, menadžer prodaje Ivana Stojanović Rodić, nastavnik klavira Boba Ilić, igračica savrememe igre Ana Dimtrijević, master arhitekta Milan Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari