Đurić sa češkim ministrom: Strateški prioritet Srbije članstvo u EU 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić se u prvoj zvaničnoj poseti Češkoj danas sastao sa svojim domaćinom, ministrom inostranih poslova Janom Lipavskim i izjavio da dve zemlje „povezuje viševekovno prijateljstvo“ i da je strateški prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji (EU), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

„Strateški prioritet naše zemlje jeste članstvo u EU i meni je zadovoljstvo zbog toga što smo danas ovde u Pragu razgovarali o tome na koje načine da ubrzamo proces reformi i na koje načine da zajedničkim snagama doprinesemo tome da Evropa bude kompletna kroz integraciju zemalja Zapadnog Balkana u punopravno članstvo“, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Đurić je dodao da je Srbija spremna da nastavi da unapređuje svoj pravni i politički sistem i sprovodi ekonomske reforme da bi do 2027. godine ispunila sve kriterijume za prijem u EU.

„Neće samo Srbija biti na dobitku učlanjenjem. U velikoj meri, EU će biti snažnija za milione srpskih građana, za njihovu kreativnost, njihov talenat, njihovu energiju, za stratešku poziciju koju Srbija ima na jugoistočnom krilu Evrope“, rekao je Đurić.

Podsetio je na prijateljstva iz doba Jugoslavije kroz Pokret nesvrstanih sa zemljama Azije, Afrike, Latinske Amerike, i rekao da će to biti i snažan i značajan doprinos Srbije evropskoj zajednici država.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Đurić je naglasio da je obim trgovinske razmene bio veći od dve milijarde evra prošle godine što je dokaz da su Srbija i Češka značajniji ekonomski partneri.

Naveo je i da su češke kompanije u Srbiji u auto moto industriji i IT sektoru i da postoji veliki potencijal za saradnju u domenu transporta i rudarsko-geološkoj oblasti.

Đurić je sitakao da Evropska unija u celini, ali i Češka kao značajan akter u EU, mogu da računaju na Srbiju kao čvrst oslonac za očuvanje regionalne stabilnosti.

„Zajedno sa našim evropskim partnerima radićemo na realizaciji regionalne agende rasta, ali – i to je možda i značajnije – na unapređenju političkih odnosa i popravljanju političke klime u regionu“, podvukao je Đurić.

Đurić je rekao i da postoji podrška srpskoj zajednici u Češkoj i češkoj zajednici u Srbiji, piše u saopštenju.

„Naša budućnost je zasnovana na zajedničkim evropskim vrednostima, jasnim ekonomskim interesima i želji da Srbija, kao zemlja koja je centralno pozicionirana na Balkanskom poluostrvu, bude stub i evropskih vrednosti“, istakao je Đurić.

Ministar Lipavski je, podsetivši da je Češka jedan od 15 najvećih privrednih partnera Srbije, rekao da je s Đurićem razgovarao o jačanju saradnje u oblasti saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine i turizma.

Naglasivši da je Srbija za Češku veoma važan partner u regionu Zapadnog Balkana, Lipavski je podvukao da Češka snažno podržava Srbiju u njenim naporima za prijem u EU i da želi da pomogde dijalog Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari