Marko Đurić sa zvaničnicima Kipra o ekonomskoj saradnji, razvoju turizma i evrointegracijama 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić imao je danas odvojene razgovore u Nikoziji sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova Kipra o ekonomskoj saradnji, razvijanju turističkih potencijala i evropskim integracijama.

Na sastanku s predsednikom Nikosom Hristodulidisom dogovorena je koordinacija aktivnosti međudržavnih institucija u cilju međusobne promocije turističkog potencijala, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Đurić je zahvalio zbog stava Kipra o nepriznavanju Kosova i istakao podršku Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kipra.

„Kipar u Srbiji ima prijatelja i pouzdanog saveznika u ovom delu Evrope“, kazao je Đurić.

On je s ministrom spoljnih poslova Konstantinosom Kombosom izrazio zadovoljstvo zbog višedecenijskog prijateljstva i bliskih „gotovo bratskih“ odnosa Srbije i Kipra.

Kombos je kazao da je poseta Đurića prilika da se ponovo potvrdi kontinuitet izvanrednih odnosa dve države i politička volja za unapređenje saradnje i podvukao da Kipar, kao član EU, nastavlja da podržava proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

„Spremni smo da pružimo svu tehničku podršku Srbiji koja je potrebna. Takođe, pozdravljamo i ohrabrujemo napore Srbije da sprovede neophodne reforme, koje će proširiti put ka postizanju punopravnog članstva“, rekao je domaćin.

Pozdravio je „dosledno konstruktivno angažovanje Beograda u dijalogu sa Prištinom, koje, nažalost, nije recipročno“ i naveo da je zabrinut zbog „zastoja u pregovorima i jednostranih i visoko opstruktivnih akcija od strane Prištine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari